ZUPY

ZUPA Z KALAREPY I MŁODYCH WARZYW

By 19 lipca 2017 No Comments
Udostępnij
Facebookpinterest

Dawno nie było zupy więc bardzo proszę oto jest – zupa z kalarepy i młodych warzyw, bo lato w pełni, a lekkie dania są w zupełności wystarczające.

Czy Wy też macie tak, że chodzi za Wami jakiś przepis i choć okazji do wypróbowania go jest mnóstwo, to jakoś ciągle się nie składa? Dokładnie tak miałam z tą zupą. Przepis wpadł mi w ręce naprawdę dawno temu, ale albo kupowałam kalarepę i zamiast wrzucić ją do garnka pożerałam na surowo, albo akurat miałam smaka na coś innego, albo z lodówki powoli wychodził kalafior i zamiast zupy z kalarepy była inna. Na szczęście jak to mówią, co się odwlecze to nie uciecze. Sezon na kalarepę w pełni więc i na zupę przyszła pora.

Bazowym przepisem była oberiba czyli zupa z kalarepy  rodem ze Śląska. Choć sama nazwa bardziej niż ze Śląskiem może kojarzyć się z Japonią to w gwarze śląskiej oznacza właśnie kalarepę.

Tradycyjna zupa z kalarepy jest zazwyczaj zabielana śmietaną lub zasmażką i dodaje się do niej kalarepkę razem z liśćmi.  Z dwóch pierwszych składników zrezygnowałam, bo staram się ich nie używać w kuchni. Trzeciego po prostu nie miałam, bo kalarepę kupiłam prawie bez łodyżek. Śląską wersję robi się też na wywarze mięsnym – moja jest całkowicie warzywna, bo zależało mi na tym żeby była bardzo lekka, delikatna i idealna na lato.

ZUPA Z KALAREPY – NIEZBĘDNE SKŁADNIKI:

2 kalarepki

1 cebula

2 młode marchewki

2 młode pietruszki

pęczek koperku

1 łyżka masła

1/2 łyżeczki kurkumy (można pomiąć, ja dodaję bo lubię i smak i kolor, który nadaje potrawom)

1 łyżeczka lubczyku (użyłam suszonego, ale jeszcze lepszy będzie świeży , 1-2 gałązki powinny wystarczyć)

1,5 litra bulionu warzywnego

sól, pieprz – do smaku

WYKONANIE:

*kalarepę, ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę

*pietruszkę i marchewkę pokroić w grubsze plastry

*na dnie rondelka rozpuścić masło podsmażyć cebulkę na złocisty kolor, dodać pozostałe warzywa i kurkumę

*zalać wszystko bulionem i gotować warzywa do miękkości

*dodać lubczyk i posiekany koperek – zagotować

*doprawić solą i pieprzem

 

 

 

 

Komentarze

komentarze