

Wątróbka, brukselka, kożuch na mleku czy szpinak? Czego najbardziej nie lubiliście w przedszkolu?
Ja wątróbki nie zjem do tej pory i raczej ciężko będzie mnie do niej przekonać. Pomimo prób podjętych w dorosłym już życiu mówię jej stanowczo NIE. Brukselkę lubiłam zawsze, a kożuch na mleku jest mi obojętny. Szpinak oswoiłam jakiś czas temu. Zaczynałam skromnie od naleśników z fetą i szpinakiem, albo od makaronów, w które wplatałam go razem z suszonymi pomidorami i czosnkiem, albo innymi dodatkami, które lubię.
Teraz przyszedł czas na zupę.
Pierwsze podejście było totalnie nieudane. Próbowałam zrobić krem szpinakowy licząc na to, że sprawa będzie szybka i łatwa, ale nic w nim nie grało. Po kremie pojawił się pomysł na lekką zupkę dla dzieci. Przepis wpadł mi gdzieś w ręce zupełnie przypadkowo. Podstawą takiej zupy szpinakowej jest delikatny bulion warzywny, do którego należy stopniowo dorzucać bardziej treściwe składniki. W oryginale nie było kaszy, ale ponieważ lubię zupy, które są lekkie, ale jednocześnie sycące i gęste pokusiłam się o dodanie gryczanej niepalonej. Strzał był absolutnie udany, bo zupa wyszła na tyle dobra, że jadły ją zarówno maluchy, które wcześniej szpinakiem gardziły, jak i dorośli, którym do szpinaku nie zawsze było po drodze.
Jeśli więc nie macie odwagi jeść szpinaku, a chcielibyście spróbować polecam Wam zieloną zupę Shreka czyli szpinakową z fasolką. A jeśli szpinak lubicie i przejadły Wam się naleśniki i sałatki – zakasujcie rękawy i wrzucajcie go do gara, na pewno nie będziecie rozczarowani. Zupa jest wegańska więc mogą ją jeść również miłośnicy kuchni roślinnej.
ZUPA SZPINAKOWA Z FASOLKĄ – NIEZBĘDNE SKŁADNIKI:
BULION WARZYWNY:
1 cebula
3 marchewki
1 mały seler
1 pietruszka
kawałek pora
2-3 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
świeży lubczyk
RESZTA:
200 g świeżego szpinaku
5 pieczarek
3-4 ziemniaki (teraz jest sezon na młode więc użyłam właśnie takich)
1 szklanka ugotowanej małej, białej fasolki (można użyć 1 puszki gotowej)
1 ząbek czosnku
100 g kaszy gryczanej białej niepalonej
sok z cytryny(z połówki, jeśli jest soczysta powinien wystarczyć)
sól, pieprz do smaku
WYKONANIE:
*Wszystkie warzywa na bulion odlać, pokroić w mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać ok. 2 litrami wody i zagotować razem z przyprawami. Gotować mniej więcej 30-40 minut, pod przykryciem, na małym ogniu.
*Gotowy bulion odcedzić (ugotowanych warzyw nie wyrzucać!) i ponownie zagotować.
*Do bulionu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojony w płatki czosnek, pokrojone pieczarki i kaszę – gotować aż wszystkie składniki będą miękkie. W międzyczasie zblendować szpinak z sokiem z cytryny.
*Połączyć zblendowany szpinak z bulionem, dodać fasolkę i pokrojoną marchewkę (z bulionu). Całość zagotować, doprawić solą i pieprzem, opcjonalnie posypać natką pietruszki.