

Latem, kiedy na zewnątrz temperatura rośnie nie wolno zapominać o regularnym nawadnianiu organizmu.
Najlepszym wyborem zawsze jest oczywiście woda, ale jeśli tak jak ja macie problem z wypijaniem jej w odpowiednich ilościach warto pokusić się o jakieś urozmaicenie i dodać kilka smakowych elementów – owoce, zioła, warzywa. O wodzie jednak nie tym razem – poświęcę jej już niebawem dużo więcej uwagi, bo jeden wpis to zdecydowanie za mało. Dzisiaj natomiast dzielę się przepisem na ziołową ice tea z miętą, lawendą i rumiankiem. Jest ona świetnym rozwiązaniem na upały dla tych, którym picie samej wody jakoś nie po drodze i jest na tyle smaczna, że chętnie wypiją ją też dzieci.
Ziołowa ice tea, poza tym, że posiada walory smakowe i pomoże ugasić pragnienie, pomoże również złagodzić niektóre dolegliwości.
Rumianek i mięta to najpopularniejsze zioła na ból brzucha. Pomagają w dolegliwościach takich jak zgaga, nudności czy zaparcia. Rumianek wspomaga trawienie – działa rozkurczowo i pomocniczo w stanach zapalnych żołądka i jelit. Mięta wpływa korzystnie na drogi żółciowe i pomaga zwalczyć uczucie ciężkości po posiłku. Lawenda natomiast przyspiesza trawienie i pobudza perystaltykę jelit.
Zamiast sięgać po naszpikowane chemią, słodzone napoje warto poświęcić chwilę i przygotować domową, ziołową ice tea.
Zioła są bowiem naturalną i sprawdzoną metodą na DROBNE dolegliwości, a dodatkowo działają uspokajająco, wyciszająco i pomagają odzyskać wewnętrzną harmonię. Miętę, lawendę czy rumianek można zastąpić innymi – w zależności od indywidualnych upodobań, dodać do nich plaster pomarańczy, grejpfruta lub kilka owoców malin. Próbujcie swoich kombinacji i na zdrowie!
DO PRZYGOTOWANIA ZIOŁOWEJ ICE TEA POTRZEBNE BĘDĄ:
1 szklanka liści świeżej mięty
2 łyżeczki suszonej lawendy
2 łyżeczki suszonego rumianku (można zastąpić 3-4 torebkami herbaty rumiankowej)
kilka plastrów cytryny
miód – opcjonalnie i do smaku, ja piję ziołową ice tea w wersji niesłodzonej, ale jeśli lubicie możecie dodać do niej odrobinę miodu lub np. stewii
WYKONANIE:
*wszystkie zioła należy wsypać do rondelka i zalać 8 szklankami wody
*całość zagotować, zdjąć z ognia i pozostawić na ok. 30 minut do zaparzenia
*napój przecedzić przez sitko, ostudzić i dodać do niego kostki lodu i pokrojoną cytrynę
GOTOWE!