Udostępnij
Facebookpinterest

Ramen to jedno z najbardziej charakterystycznych japońskich dań typu „fast food”. Na tyle szybkie i proste w przygotowaniu, że stało się podobno pierwowzorem zupek błyskawicznych. Na tyle lubiane, że w Japonii doczekało się nawet swojego muzeum.

Zasadniczo ramen składa się z bulionu i makaronu oraz różnych dodatków. Dodatki to najczęściej mięso, ryby, owoce morza oraz wszelkiej maści warzywa. Może to być biała rzodkiew, kapusta pekińska, kapusta czerwona, marchew, pędy bambusa, kiełki. Często w składzie znajdują się też grzyby, wodorosty, jajko gotowane na twardo i nasiona sezamu.

Nie ma jednego uniwersalnego przepisu. Każdy kucharz tworzy ramen według własnej receptury. W zależności od tego co stanowi jego esencję można wyróżnić około kilkudziesięciu rodzajów tego dania.

Dla przykładu tonkotsu -ramen to zupa gotowana na kościach wieprzowych, a miso – ramen to zupa na bazie kurzego mięsa i owoców morza mocno doprawiona pastą miso. Niezależnie jednak od tego co wchodzi w skład ramenu, najlepiej zjadać go tak samo szybko jak został przygotowany.

Przyjmuje się, że optymalny czas do spożycia to 5-7 minut od podania. Ma to gwarantować pełnię smaku oraz – co ważniejsze –  zachować sprężystość makaronu, który przytrzymany dłużej w bulionie mógłby  w całości go wchłonąć.

Przedstawiam Wam ekspresową wersję na ramen wegetariański, właściwie to nawet wegański (pod warunkiem, że pominiecie jajko). Zrobicie go bez problemu w domu w 5-7 minut. Potrzebujecie tylko rondla, patelni, blendera i energii do działania. I pamiętajcie – najlepszy ramen to taki, przy którym się siorbie i chlapie dookoła ;).

WEGETARIAŃSKI RAMEN – SKŁADNIKI:

  • (na 2-3 porcje)
  • 3 gniazda makaronu ramen
  • 1,5 litra wody
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 kawałek imbiru (ok. 3 cm)
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g boczniaków lub pieczarek
  • 4 cebulki dymki
  • 4 łyżki sosu tamari (można zastąpić sosem sojowym)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 koper włoski (same łodygi)
  • 1 marchewka
  • 1/2 główki małej, czerwonej kapusty
  • 120 g kiełków fasoli mung
  • 2-3 łyżki czarnego sezamu
  • jajko gotowane na twardo

WEGETARIAŃSKI RAMEN – WYKONANIE:

  • na dużym ogniu ustaw patelnię i  rondel
  • rozgrzej olej sezamowy i podsmaż pieczarki/boczniaki, podlej do smaku odrobiną sosu tamari/sojowego
  • do blendera wrzuć czosnek, imbir, chili, wodę, tamari/sos sojowy – zmiksuj i przelej bulion do rondla, następnie wrzuć makaron (możesz go wcześniej trochę połamać – będzie łatwiej nakładać i zjadać)
  • posiekaj koper, czerwoną paprykę i dymkę
  • zetrzyj na tarce marchew i kapustę
  • gdy makaron jest miękki przełóż go do misek i zalej bulionem
  • ułóż na nim posiekane i starte warzywa ( z wyjątkiem dymki), kiełki fasoli i podsmażone grzyby
  • na końcu połóż jajko, posyp całość sezamem i dymką

Komentarze

komentarze