

To tak naprawdę nic innego jak słynna zupa kapuściana znana wszystkim, którzy pragną zrzucić na wiosnę kilka kilogramów. Bardzo delikatna, na lekkim, warzywnym bulionie, z dodatkiem majeranku i solidną porcją młodych warzyw. Nie naje się nią z ciężko pracujący robotnik (chyba, że dorzuci tam trochę boczku albo kiełbasy, bo i taka wersja smakuje świetnie), ale jako lunch lub lekka przekąska w trakcie dnia sprawdzi się na pewno.
SKŁADNIKI:
2, 5 litra bulionu warzywnego
pęczek młodej włoszczyzny
1/2 główki młodej kapusty
1 łyżka suszonego majeranku
3-4 łyżki przecieru pomidorowego
pęczek koperku
1 kg młodych ziemniaków ugotowanych osobno
sól, pieprz do smaku
WYKONANIE:
*do gotującego się bulionu wrzucić pokrojoną marchewkę i startą na tarce pietruszkę oraz seler
*dodać drobno pokrojoną kapustę i posypać wszystko majerankiem, całość gotować 10-15 minut do momentu aż marchewka i kapusta będą miękkie
*dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze chwilę
*na koniec posypać wszystko posiekanym koperkiem, doprawić solą i pieprzem
*podawać z młodymi ziemniakami