

Najpierw zrobiłam zwykły chłodnik ogórkowy z czosnkiem i koperkiem. Potem dowiedziałam się, że jego właściwa nazwa to TARATOR, bo właśnie tak nazywa się ten rodzaj zupy w Bułgarii. Wykonanie – banalne. Zepsuć po prostu się nie da, w dodatku zajmuje chwilę. W letnie dni takie obiady mogę jeść codziennie!
SKŁADNIKI:
ogórek świeży ( 5 sztuk średniej wielkości)
czosnek (2 ząbki)
koperek (1 pęczek)
kefir lub jogurt naturalny ( 2 duże kubełki)
cytryna (1 szt.)
sól, pieprz (do smaku)
płatki prażonych migdałów (garść)
WYKONANIE:
ogórki obieram ze skóry, ścieram na tarce z grubymi oczkami, skrapiam sokiem cytryny i zostawiam na chwilę, a następnie odsączam; łączę z kefirem/jogurtem, dodaję czosnek wyciśnięty przez praskę, posiekany koperek i doprawiam do smaku;całość posypuję prażonymi płatkami migdałów;