

Może to jest najbardziej klasyczne, oczywiste i banalne połączenie, ale czasem właśnie takie są najlepsze :).
SKŁADNIKI (porcja na 2 osoby):
1 pęczek zielonych szparagów
2 jajka
sól morska
pieprz
ocet winny (biały)
chleb razowy (do podania)
WYKONANIE:
* szparagi – gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 10 minut, ja dodaję jeszcze szczyptę cukru
* jajko – do zagotowanej wody wlewam łyżkę octu, a gdy zacznie bulgotać zmniejszam ogień; łyżką tworzę wir w rondelku i powoli w sam środek wlewam jajko (najlepiej z jak najmniejszej wysokości), zwiększam trochę ogień i gotuję 2 minuty (należy dokładnie pilnować czasu!)
* wyjmuję jajko łyżką cedzakową, usuwam pozostałości białka i wrzucam kolejne jajko
* chleb – kroję w trójkąty,wkładam na kilka minut do rozgrzanego piekarnika i podgrzewam do momentu aż będzie chrupiący