SURÓWKI

SURÓWKA Z SELERA, JABŁKA I ŻURAWINY

By 25 listopada 2015 No Comments
Udostępnij
Facebookpinterest

surowka z selera jablka i zurawiny

Babcia jest kochana i umie karmić. Babcia zawsze wie najlepiej i czasem ciężkie toczę z nią dyskusje  o to co jadam a czego nie. Na flaczki i mielonego raczej mnie nie namówi, ale na takie surówki jak ta skuszę się  u niej zawsze i… ku jej wielkiej radości poproszę nawet o dokładkę. To prawdziwa bomba witaminowa, zwłaszcza że jednym z jej kluczowych składników jest surowa bulwa selera, wciąż traktowana po macoszemu, pomimo iż zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy oraz cały szereg innych wartościowych pierwiastków pomagających m.in. usprawnić trawienie i usunąć z organizmu toksyny.

SKŁADNIKI:

1 seler(korzeń)

2 jabłka (lepsze te bardziej kwaśne i twardsze niż słodkie)

sok z 1/2 cytryny

2-3 łyżki jogurtu naturalnego

garść suszonej żurawiny lub rodzynek

WYKONANIE:

*seler i jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami

*skropić wszystko sokiem z cytryny i posypać żurawiną

*dodać jogurt i wszystko dokładnie wymieszać

surowka z selera jablka i zurawiny

Proste surówki - jesień 2015

Komentarze

komentarze