Są takie dania, które trudno opisać. Nie dlatego, że są niesmaczne i wyglądają jak mamałyga, ale dlatego że lepiej nie tracić czasu i od razu zabrać się do jedzenia. Risotto z kurkami jest jednym z nich.
Nie będę się więc rozpisywać co, skąd i dlaczego, ani jak smakuje. Zróbcie i spróbujcie – nie pożałujecie. To jedno z tych dań, które chyba nigdy mi się nie znudzą więc jeśli jeszcze nie jedliście – Wam również polecam.
RISOTTO Z KURKAMI – SKŁADNIKI(na 2 osoby):
100 g kurek
2 szklanki bulionu warzywnego
3 łyżki masła
1 cebula
1 szklanka (ok. 100g ryżu arborio)
3/4 szklanki białego, wytrawnego wina(moim zdaniem super sprawdza się sauvignon blanc, riesling i wszystkie szczepy z wyraźną kwasowością)
kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie, równie dobrze to danie smakuje bez tego dodatku)
RISOTTO Z KURKAMI – WYKONANIE:
kurki opłukać, osuszyć, większe lekko rozdrobnić i podsmażyć na patelni na odrobinie masła(1 łyżka)
w rondelku rozpuścić masło(1 łyżka), dodać pokrojoną w kostkę cebulę – smażyć do momentu aż będzie szklista
dodać do cebuli ryż(nie ugotowany!), dokładnie wszystko mieszać i tostować do momentu aż ziarna ryżu zrobią się szkliste, lekko przezroczyste (ok.2-3 minuty)
wlać wino i odparować, wszystko dokładnie wymieszać
wlać porcję bulionu(na początek 1/2 szklanki), gotować na małym ogniu i dosyć często mieszać do, gdy ryż wchłonie cały płyn całą czynność powtórzyć do momentu aż będzie kleist
z ostatnią porcją bulionu dodać podsmażone wcześniej kurki i pomidory, mieszać do momentu aż bulion odparuje
zdjąć garnek z ognia dodać parmezan i resztę masła, dokładnie wymieszać, dodać tymianek i posypać świeżo mielonym pieprzem