DANIA GŁÓWNE

RISOTTO Z KURKAMI

By 28 października 2018 8 marca, 2019 No Comments
Udostępnij
Facebookpinterest

Są takie dania, które trudno opisać. Nie dlatego, że są niesmaczne i wyglądają jak mamałyga, ale dlatego że lepiej nie tracić czasu i  od razu zabrać się do jedzenia. Risotto z kurkami jest jednym z nich.

Nie będę się więc rozpisywać co, skąd i dlaczego, ani jak smakuje. Zróbcie i spróbujcie – nie pożałujecie. To jedno z tych dań, które chyba nigdy mi się nie znudzą więc jeśli jeszcze nie jedliście – Wam również polecam.

ryz z kurkami

RISOTTO Z KURKAMI – SKŁADNIKI(na 2 osoby):

  • 100 g kurek
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 szklanka (ok. 100g ryżu arborio)
  • 3/4 szklanki białego, wytrawnego wina(moim zdaniem super sprawdza się sauvignon blanc, riesling i wszystkie szczepy z wyraźną kwasowością)
  • 3-4 łyżki parmezanu w płatkach
  • 4-5 gałązek świeżego tymianku (można zastąpić szczyptą suszonego)
  • kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie, równie dobrze to danie smakuje bez tego dodatku)

RISOTTO Z KURKAMI – WYKONANIE:

  • kurki opłukać, osuszyć, większe lekko rozdrobnić i podsmażyć na patelni na odrobinie masła(1 łyżka)
  • w rondelku rozpuścić masło(1 łyżka), dodać pokrojoną w kostkę cebulę – smażyć do momentu aż będzie szklista
  • dodać do cebuli ryż(nie ugotowany!), dokładnie wszystko mieszać i tostować do momentu aż ziarna ryżu zrobią się szkliste, lekko przezroczyste (ok.2-3 minuty)
  • wlać wino i odparować, wszystko dokładnie wymieszać
  • wlać porcję bulionu(na początek 1/2 szklanki), gotować na małym ogniu i dosyć często mieszać do, gdy ryż wchłonie cały płyn całą czynność powtórzyć do momentu aż będzie kleist
  • z ostatnią porcją bulionu dodać podsmażone wcześniej kurki i pomidory, mieszać do momentu aż bulion odparuje
  • zdjąć garnek z ognia dodać parmezan i resztę masła, dokładnie wymieszać, dodać tymianek i posypać świeżo mielonym pieprzem
ryz z kurkami

Komentarze

komentarze