

Dawno mnie tu nie było, bo zasypały mnie obowiązki więc korzystając z luźniejszego dnia postanowiłam w końcu wrzucić na ruszt małe co nieco.
SKŁADNIKI (na 2 porcje):
2 oczyszczone i wypatroszone pstrągi średniej wielkości
pęczek koperku
1 cytryna obrana ze skórki i pokrojona w plastry
kilka całych ząbków czosnku w łupinkach
odrobina masła (pokrojonego w cienkie płatki)
1/2 cebuli pociętej w piórka
200 ml białego wytrawnego wina (najlepiej z nutą cytrusów)
sól, pieprz biały
WYKONANIE:
pstrągi ponacinać, środek delikatnie oprószyć solą i pieprzem, nafaszerować pokrojoną w piórka cebulą, cytryną, koprem (w całości, razem z gałązkami) i masłem; tak przygotowaną rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać zmiażdżonymi ząbkami czosnku w łupinkach, oprószyć startą skórką z cytryny i zalać winem; pozostawić na 30 minut, po tym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 25 minut (długość pieczenia zależy od wielkości ryby);