DANIA GŁÓWNE

PSTRĄG PIECZONY W BIAŁYM WINIE

By 21 stycznia 2016 No Comments
Udostępnij
Facebookpinterest

pstrag pieczony w bialym winie

Dawno mnie tu nie było, bo zasypały mnie obowiązki więc korzystając z luźniejszego dnia postanowiłam w końcu wrzucić na ruszt małe co nieco.

SKŁADNIKI (na 2 porcje):

2 oczyszczone i wypatroszone pstrągi średniej wielkości

pęczek koperku

1 cytryna obrana ze skórki i pokrojona w plastry

kilka całych ząbków czosnku w łupinkach

odrobina masła (pokrojonego w cienkie płatki)

1/2 cebuli pociętej w piórka

200 ml białego wytrawnego wina (najlepiej z nutą cytrusów)

sól, pieprz biały

WYKONANIE:

pstrągi ponacinać, środek delikatnie oprószyć solą i pieprzem, nafaszerować pokrojoną w piórka cebulą, cytryną, koprem (w całości, razem z gałązkami) i masłem; tak przygotowaną rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać zmiażdżonymi ząbkami czosnku w łupinkach, oprószyć startą skórką z cytryny i zalać winem; pozostawić na 30 minut, po tym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 25 minut (długość pieczenia zależy od wielkości ryby);

pstrag pieczony w bialym winie

Komentarze

komentarze