DESERYDANIA GŁÓWNE

PIJANE NALEŚNIKI Z CYDREM I RABARBAREM

By 9 maja 2016 16 lipca, 2017 No Comments
Udostępnij
Facebookpinterest

pijane naleśniki z cydrem i rabarbarem

Naleśniki to jedno z tych dań, które nigdy mi się nie znudzi. Mogę je jeść w każdej postaci i o każdej porze dnia, na słodko i na słono.

Czasem robię je w wersji prostej i klasycznej – z jabłkami albo serem, czasem eksperymentuję. Po naleśnikach zapiekanych w pomidorach przyszła pora na rabarbar – dosłodzony cukrem z prawdziwą wanilią, duszony z niewielką ilością wody zamienił się w aromatyczną konfiturę. Zwykłą wodę gazowaną, której zawsze używam do zrobienia ciasta zastąpiłam polskim cydrem – wyszła absolutna petrada o nieprzeciętnym smaku. Cydrowe ciasto okazało się wyjątkowo elastyczne i aksamitne, a przy tym idealnie cienkie – dokładnie takie jakie powinno być.

pijane nalesniki z cydrem i rabarbarem

NALEŚNIKI Z CYDREM – NIEZBĘDNE SKŁADNIKI:

NA CIASTO:

(dokładnych proporcji nie podam, bo zawsze robię to na oko i zawsze wychodzi mi 12 sztuk, najważniejsze żeby było gładkie, bez grudek i miało konsystencję śmietany)

1 jajko

1 butelka cydru (ok 300 ml)

szczypta soli

1 łyżka oleju

mąka

odrobina wody – jeśli będzie zbyt gęste (tak jak napisałam wcześniej używam zawsze wody gazowanej)

NA KONFITURĘ:

1 małe opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

1 jabłko

ok. 500 g rabarbaru

WYKONANIE:

* rabarbar umyć, odkroić twarde końcówki, pokroić na małe kawałki

*wrzucić rabarbar do garnka, połączyć go z pokrojonym w kawałki jabłkiem, zasypać cukrem i zalać odrobiną wody(ok.100 ml)

*zagotować, przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu

*gdy wszystkie składniki zmiękną, zdjąć pokrywkę i gotować do momentu aż nadmiar wody się zredukuje, a całość będzie miało konsystencję konfitury

*naleśniki smarować konfiturą, podawać posypane cukrem pudrem

pijane nalesniki z cydrem i rabarbarem

Komentarze

komentarze