ŚNIADANIA I PRZEKĄSKI

PIECZONE POMIDORY Z CZOSNKIEM I TYMIANKIEM

By 18 września 2014 7 lipca, 2015 No Comments
Udostępnij
Facebookpinterest

pieczone pomidory z czosnkiem i tymiankiem

pieczone pomidory z czosnkiem i tymiankiem

Jesteś głodny i nie masz czasu? Chciałbyś zjeść coś na szybko i nie koniecznie musi to być buła wypchana żółtym serem i mięsem niewiadomego pochodzenia? Idź do warzywniaka i kup pomidory, a jak dorzucisz do tego czosnek i klika ulubionych ziół – na pewno nie pożałujesz. Pomidory z czosnkiem i tymiankiem u mnie sprawdzają się zawsze wtedy kiedy doba okazuje się za krótka na załatwienie wszystkich spraw. Przygotowując je zjesz smacznie i zdrowo, a zrobienie takiej przekąski zajmie Ci nie więcej niż 20 min. Zapłacisz grosze, a w Twoim domu naprawdę zapachnie Prowansją :).
SKŁADNIKI (porcja na 2 osoby):
dojrzałe pomidory – 4 szt.
3 ząbki czosnku
tymianek (2-3 łyżeczki suszonego lub kilka gałązek świeżego)
sól – do smaku
pieprz czarny, świeżo mielony
oliwa
WYKONANIE:
piekarnik rozgrzewam do 160°C, pomidory myję, kroję na pół i układam w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia;czosnek kroję w płatki i układam na pomidorach; całość oprószam solą, pieprzem, tymiankiem i skrapiam oliwą; wkładam do piekarnika na 10-15 min (lepiej w międzyczasie je kontrolować, bo te bardziej dojrzałe sztuki mogą się rozpadać);
WSKAZÓWKI:
zamiast tymianku możecie użyć bazylii, oregano lub ziół prowansalskich – danie będzie równie aromatyczne
tak przygotowana przekąska świetnie sprawdzi się z mozarellą lub zapiekanym serem feta
do pieczonych pomidorów dobrze pasuje też pesto bazyliowe lub pietruszkowe

pieczone pomidory z czosnkiem i tymiankiem

Komentarze

komentarze