Portobelo to miasto w Panamie. Podobno kiedyś regularnie nawiedzali je piraci, bo zwożono do niego całe złoto z peruwiańskich kopalń. Jest też Portobello – malownicza plaża na Sardyni i „Czarownica z Portobello”autorstwa Paolo Coelho.
Nigdy nie byłam w żadnym z tych miejsc. Nie czytałam rzeczonej książki. Nie mam również pojęcia czy pieczarki portobello , poza nazwą, mają z nimi cokolwiek wspólnego. Wiem jednak, że świetnie nadają się do faszerowania.Wersja, którą lubię najbardziej to pieczarki faszerowane kuskusem i warzywami. W związku z tym załączam na nie sprawdzony i często wykorzystywany przepis.
PIECZARKI FASZEROWANE KUSKUSEM I WARZYWAMI (porcja na 6 pieczarek):
6 dużych pieczarek do faszerowania (np.portobello)
3/4 szklanki suchego kuskusu
ok.2 szklanki bulionu warzywnego
2 czerwone papryki
1 szklanka czarnych oliwek bez pestek
5 ogórków konserwowych
pęczek koperku
natka pietruszki
sól, pieprz – do smaku
oliwa
PIECZARKI FASZEROWANE KUSKUSEM I WARZYWAMI – WYKONANIE:
pieczarki smaruję oliwą, układam na blasze i wstawiam do piekarnika ustawionego na 180 st., piec ok. 15 minut(góra/dół) – najlepiej co jakiś czas je kontrolować, bo czas pieczenia może się trochę różnić w zależności od piekarnika (mój jest stary i nadal do końca nie umiem go wyczuć 🙂
kuskus zalewam bulionem i pozostawiam na kilka minut pod przykryciem
paprykę i ogórki kroję w drobną kostkę
natkę drobno siekam
warzywa i natkę mieszam z kuskusem, dodaję oliwki
upieczone pieczarki delikatnie oprószam solą i pieprzem i wypełniam przygotowanym kuskusem, całość posypuję świeżym koprem