DANIA GŁÓWNE

PENNE Z SOSEM POMIDOROWYM I CZERWONYM PIEPRZEM

By 21 września 2015 No Comments
Udostępnij
Facebookpinterest

penne z sosem pomidorowym i czerwonym pieprzem

penne z sosem pomidorowym i czerwonym pieprzem

Chyba nie potrafię zdecydować, z którą kuchnią sympatyzuję najbardziej – z grecką, tajską, indyjską czy włoską. Każda ma w sobie to „coś” co przyciąga i w jakimś sensie uzależnia, nawet jeśli jedynym mięsem, które się jada są ryby. Grecką uwielbiam za sery, oliwki i grubo krojone warzywa, azjatycką za kolory i niebanalne połączenia, a włoską za prostotę w najlepszym tego słowa znaczeniu. Wystarczy kilka składników dobrej jakości, by z niczego wyczarować coś naprawdę ekstra. Dobra oliwa, trochę czosnku, świeże zioła, pomidory i szczypta parmezany wystarczą by choć na chwilę znaleźć się w kulinarnym niebie – dlatego dziś na talerzu ląduje zwykłe- niezwykłe penne z sosem pomidorowym i czerwonym pieprzem, które jak większość włoskich dań robi się w tempie ekspresowym.

SKŁADNIKI:

makaron – u mnie penne, według starego gastro porzekadła 1 szklanka suchego makaronu na osobę więc w moim przypadku szklanki dwie 🙂

2 ząbki czosnku

puszka pomidorów krojonych bez skórki

2-3 łyżki oliwy

sól, pieprz – do smaku

pieprz czerwony – do posypania

parmezan lub garna padano – opcjonalnie do posypania, ale bez tego smakuje trochę niekompletnie

suszone oregano – najlepiej jeśli dorwiecie gdzieś suszone w całości w bukiecie, razem z łodygami (jest dużo bardziej aromatyczne – wystarczą dwie nieduże gałązki), ale z torebki też daje radę(2 solidne łyżeczki)

WYKONANIE:

* na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek

* dodać pomidory, dokładnie wszystko wymieszać i dusić przez chwilę

* dodać oregano, doprawić solą i odrobiną pieprzu

* w międzyczasie ugotować makaron

* połączyć penne z sosem pomidorowym i dokładnie wymieszać, podawać całość posypane serem i czerwonym pieprzem w ziarenkach

penne z sosem pomidorowym i czerwonym pieprzem

penne z sosem pomidorowym i czerwonym pieprzem

 

Komentarze

komentarze