

Pasty kanapkowe i wszelkie smarowidła uwielbiam po stokroć. Nie dość, że są super sposobem na szybkie śniadanie, to sprytnie załatwiają temat przekąsek na różnych domowych posiadówach.

Pikantna pasta kanapkowa z czerwonej fasoli i ajvaru chwilowo zdetronizowała w moim menu wszystkie hummusy. Znika szybciej niż się robi i mocno uzależnia. Trzeba przyznać, że robi się naprawdę ekspresowo. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do blendera i zmiksować na gładką masę.
PASTA KANAPKOWA Z FASOLI I AJVARU – SKŁADNIKI I WYKONANIE:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 łyżki ajvaru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka kolorowego pieprzu w ziarenkach
- fasolę dokładnie przepłukać
- do odsączonej i przepłukanej fasoli dodać ajvar i czosnek
- wszystkie składniki dokładnie zblendować na gładką masę
- na koniec dodać ziarna pieprzu i dokładnie wymieszać

Tak przygotowana pasta świetnie sprawdzi się jako smarowidło do pieczywa. Można ją również zajadać razem z warzywami pokrojonymi w słupki. Jest to przetestowana i chwalona przekąska na wszystkich moich domówkach.
Jeśli nie lubicie zbyt ostrych smaków tradycyjny, pikantny ajvar można zastąpić wersją łagodną lub w ogóle go pominąć, a zamiast tego dodać do fasoli trochę świeżej, czerwonej papryki i oliwy.