DANIA GŁÓWNEDESERYŚNIADANIA I PRZEKĄSKI

NALEŚNIKI Z MUSEM DYNIOWO-JABŁKOWYM

By 30 października 2015 No Comments
Udostępnij
Facebookpinterest

nalesniki z musem dyniowo-jablkowym

Naleśniki jak to naleśniki – każdy ma na nie swój własny sposób. Kluczowym elementem w tej wersji jest mus z pieczonej dyni i jabłek, doprawiony przyprawami korzennymi, z odrobiną skórki pomarańczy. Jako jesienne nadzienie do naleśników sprawdza się idealnie, choć równie dobrze można posmarować nim grzanki, gofry albo zajadać prosto ze słoika. Ma jeszcze jeden atut- można go wekować i cieszyć się jego smakiem przez całą zimę.

SKŁADNIKI (na mus):

200 g pieczonej dyni (piekłam pokrojoną w grubą kostkę przez 45 minut w 180ºC)

4 jabłka (najlepsze będą kwaśne np. szara reneta)

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

3-4 goździki

skórka starta z 1 pomarańczy

kilka łyżek cukru (użyłam 3, bo nie przepadam za bardzo słodkimi konfiturami i musami )

WYKONANIE:

*jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić drobno wrzucić do garnka

*dodać cynamon, gałkę, goździki, skórkę pomarańczową i cukier

*dusić do miękkości, aż zaczną się rozpadać, w międzyczasie dokładnie mieszając, żeby się nie przypaliły

*dodać dynię, dokładnie wymieszać wszystkie składniki, całość zblendować  na jednolitą masę i prażyć mus jeszcze 10-15 minut na małym ogniu

*w razie potrzeby dosłodzić, przed nałożeniem do słoików wyjąć goździki

nalesniki z musem dyniowo-jablkowym

Sposób na dynię 2015

Komentarze

komentarze