

Naleśniki jak to naleśniki – każdy ma na nie swój własny sposób. Kluczowym elementem w tej wersji jest mus z pieczonej dyni i jabłek, doprawiony przyprawami korzennymi, z odrobiną skórki pomarańczy. Jako jesienne nadzienie do naleśników sprawdza się idealnie, choć równie dobrze można posmarować nim grzanki, gofry albo zajadać prosto ze słoika. Ma jeszcze jeden atut- można go wekować i cieszyć się jego smakiem przez całą zimę.
SKŁADNIKI (na mus):
200 g pieczonej dyni (piekłam pokrojoną w grubą kostkę przez 45 minut w 180ºC)
4 jabłka (najlepsze będą kwaśne np. szara reneta)
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
3-4 goździki
skórka starta z 1 pomarańczy
kilka łyżek cukru (użyłam 3, bo nie przepadam za bardzo słodkimi konfiturami i musami )
WYKONANIE:
*jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić drobno wrzucić do garnka
*dodać cynamon, gałkę, goździki, skórkę pomarańczową i cukier
*dusić do miękkości, aż zaczną się rozpadać, w międzyczasie dokładnie mieszając, żeby się nie przypaliły
*dodać dynię, dokładnie wymieszać wszystkie składniki, całość zblendować na jednolitą masę i prażyć mus jeszcze 10-15 minut na małym ogniu
*w razie potrzeby dosłodzić, przed nałożeniem do słoików wyjąć goździki
