NAPOJE

LEMONIADA TRUSKAWKOWA

By 15 czerwca 2016 11 lipca, 2017 No Comments
Udostępnij
Facebookpinterest

lemoniada truskawkowa

Lemoniada truskawkowa to podobnie jak zamieszczona ostatnio na blogu lemoniada bazyliowa napój uniwersalny i wielofunkcyjny :). Pół żartem, pół serio, ale w istocie tak jest , bowiem w zależności od potrzeb może pełnić funkcję smacznego, zdrowego koktajlu lub podsyconego odpowiednią dawką alkoholu, wieczornego czasoumilacza.

Zarówno do jednej, jak i do drugiej można dodać nieco rumu lub tequilii i zamienić ją tym samym w aromatyczne daiquirii lub margheritę. W wersji bezalkoholowej smakuje równie świetnie, choć jak łatwo się domyślić – jest zdecydowanie mniej wyskokowa. Podaję więc przepis na tę grzeczniejszą opcję, a kto chętny chętny może ją dobawić kilkoma kroplami tego i owego :).

DO WYKONANIA LEMONIADY TRUSKAWKOWEJ POTRZEBNE BĘDĄ:

ok. 700 g truskawek

sok wyciśnięty z 3 cytryn lub limonek

1/2 l wody niegazowanej

2 łyżki miodu

kilka listków mięty (opcjonalnie)

WYKONANIE:

*umyte truskawki, bez szypułek wrzucić do blendera i dokładanie zmiksować

*dodać sok z cytryn i miód (można go wcześniej rozpuścić w niewielkiej ilości chłodnej wody)

*dodać wodę i ponownie miksować

*przecedzić napój przez sito, w razie konieczności rozrzedzić jeszcze odrobiną wody

*podawać dobrze schłodzone, na lodzie z odrobiną mięty

*w przypadku wersji alkoholowej : na 200 ml tak przygotowanej lemoniady przypada 40-50 ml alkoholu (rum jeśli chcemy mieć daiquiri lub tequila jeśli decydujemy się na margheritę)


Milion smaków truskawek - edycja trzecia
/

Lemonade Day
/

Komentarze

komentarze