

Przełom sierpnia i września to jeden z moich ulubionych okresów w roku. Pełen dobra i obfitości – jabłka, śliwki, morele, maliny, pomidory, papryka i całe mnóstwo innych smakołyków. Jest z czego wybierać, a w kuchni można popuścić wodze fantazji.
Jednocześnie to czas, który budzi we mnie jakąś nostalgię. Wprawdzie popołudniami świeci złote słońce, ale czuć że już za chwilę jesień, że dni będą coraz krótsze, a noce chłodniejsze, że letnią sukienkę zastąpi szalik i rękawiczki…
Na koniec lata zmajstrowałam krupnik z cukinią lub jak kto woli – zupę z cukinii z pęczakiem.Lekka, delikatna, bezmięsna ale i sycąca, i rozgrzewająca – w sam raz na aktualne wahania temperatur.
W moim rodzinnym domu krupnik zawsze gotowało się na częściach z kurczaka – skrzydełkach albo udkach i dodawało do niego drobna kaszę jęczmienną. Gdy bolały brzuchy babcia rezygnowała z wkładki mięsnej, a kaszę zamieniała na ryż. Powstawało coś w rodzaju sycącego ryżowego kleiku nazywanego przez domowników krupnikiem z ryżem. Ja poszłam jeszcze dalej i dorzuciłam żółtą cukinię, a zwykłą kaszę jęczmienną zastąpiłam pęczakiem.
KRUPNIK Z CUKINIĄ – SKŁADNIKI:
3 małe cukinie
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 korzenia selera
1 mała cebula
150 g kaszy pęczak
sól, pieprz – do smaku
natka pietruszki lub koperek
4 litry wody
2-3 ziarenka ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
WYKONANIE:
*marchewkę, pietruszkę i selera obrać, pokroić drobno lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach (u mnie nie ma reguły, ale chyba najczęściej kończy się tak, że marchewkę kroję w talarki, a reszta jest ścierana na tarce)
*cebulę obrać i drobno pokroić
*cukinię dokładnie umyć i pokroić razem ze skórką
*warzywa (oprócz cebuli) włożyć do garnka i zalać wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe, po zagotowaniu dodać pęczak, doprawić solą i pieprzem, gotować do momentu aż warzywa i kasza będą miękkie
*na patelni podsmażyć cebulę, gdy się zeszkli dorzucić cukinię i smażyć przez chwilę (ma być chrupiąca a nie miękka)
*podsmażoną cukinię dorzucić do zupy i całość gotować jeszcze kilka minut
*podawać z drobno posiekaną natką pietruszki lub świeżym koperkiem