

Krem z pomidorów – klasyk. Krem z zielonego groszku – klasyk. Krem z marchewki – klasyk. A może by tak krem z gruszki i pietruszki? Trochę zupa, trochę deser i inaczej niż zazwyczaj.
SKŁADNIKI:
3- 4 korzenie pietruszki
4 gruszki (niezbyt miękkie)
200 ml mleka kokosowego
bulion warzywny
3-4 łyżki oleju kokosowego
prażone ziarna do posypania (pestki dyni, siemię lniane)
łyżka masła
ocet winny biały (3-4 łyżki)
WYKONANIE:
* zupa – pokrojoną w kostkę pietruszkę i dwie gruszki duszę na odrobinie masła, zalewam bulionem i gotuję do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie; blenduję całość na gładką masę, ponownie podgrzewam i dodaję mleko kokosowe;
* gruszki – kroję na pół, marynuję w occie i oleju kokosowym, grilluję na złoty kolor;
* zupę podaję posypaną ziarnami z grillowaną gruszką jako dodatek;