

SKŁADNIKI:
400 g soczewicy (można użyć z puszki lub namoczyć suchą dzień wcześniej)
2 ząbki czosnku
1/2 małej cebuli
2 ususzone papryczki chili peproncini
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka zataru (opcjonalnie)
kilka nasion kolendry
1 łyżeczka cukru
2-3 łyżki oliwy
3 szklanki bulionu jarzynowego
500 ml soku z pomidorów lub passaty pomidorowej (użyłam soku domowej roboty z sezonowych, polskich pomidorów)
sól, pieprz – do smaku
DO PODANIA:
kilka łyżek prażonego sezamu
pieczywo korzenne
WYKONANIE:
w garnku podgrzewam oliwę i dodaję do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wszystko oprószam odrobiną soli i podsmażam przez chwilę; dodaję czosnek i rozgniecione papryczki chili, a następnie zmielony w moździerzu kmin, zatar i kolendrę;mieszam wszystko dokładnie, dolewam bulion i sok pomidorowy, doprawiam cukrem i- jeśli jest taka potrzeba solą i pieprzem; doprowadzam do wrzenia i dodaję ciecierzycę; gdy ziarna będą odpowiednio miękkie ( gotowane pod przykryciem powinny zmięknąć w ciągu ok. 20-25 minut), zdejmuję zupę z ognia i miksuję blenderem na gładką masę;serwuję posypaną prażonym sezamem z grzankami korzennymi;