

Kasza manna to jeden z najstarszych produktów spożywczych i choć obecnie niewielu dorosłych ją spożywa (raczej kojarzy się z niemowlęctwem), śmiało mogłaby konkurować z ziemniakami czy ryżem. Jest lekkostrawna dlatego sprawdza się jako nieodłączny składnik wielu diet, szczególnie u osób cierpiących na dolegliwości układu pokarmowego. Z kulinarnego punktu widzenia należy podkreślić, że jest produktem niezwykle wdzięcznym w obróbce – może stanowić zarówno pożywne śniadanie, lekką przekąskę, zagęstnik do zupy lub sosu albo dodatek do dania. U mnie dzisiaj w wersji deserowej – na słodko :).
SKŁADNIKI :
3 czubate łyżki kaszy manny
100 ml mleka kokosowego
1 szklanka zwykłego mleka
3 łyżeczki cukru
2 szklanki truskawek
WYKONANIE:
* zwykłe mleko podgrzać w rondelku, dodać cukier i mieszać do momentu aż się rozpuści
* gdy całość zacznie się gotować zestawić z ognia mieszając dodać mleko kokosowe, a następnie kaszę
* gotować całość ok. 4 minuty cały czas mieszając, gdy wystygnie przelać do pucharków
* truskawki zmiksować z odrobiną cukru powstałym musem polać pudding
