

Tradycyjny kofta kebab to szaszłyki z mielonego mięsa doprawione odpowiednią mieszanką przypraw, charakterystyczną dla kuchni bliskowschodniej. Podaje się je w chlebku pita w towarzystwie ajvaru i aryanu czyli napoju na bazie jogurtu. Moja kofta jest bezmięsna. Składnik bazowy stanowi cukinia. Nie wymyśliłam jej sama. Wiecie kto to Tim Shieff? Ja do niedawna nie miałam o nim pojęcia, ale ponieważ w kuchnię bezmięsną brnę coraz mocniej – szukam tu i ówdzie przepisów na to, co ewentualnie mogłabym upichcić. I tak trafiłam na stronę Jamiego Olivera, a stamtąd do Tima właśnie. Chłopak jest świetny (przystojny przy okazji też). Jest mistrzem świata we free runnignu, jest weganem i świetnie gotuje. Kofta kebab z cukinii to jego wynalazek, ja dodałam do niej tylko kilka swoich elementów.
SKŁADNIKI:
na koftę (7-8 sztuk):
2 nieduże cukinie
3 ząbki czosnku
1 cm korzenia imbiru
2 łyżki ziaren kuminu
2 łyżki nasion kolendry
1 szklanka ugotowanej cieciorki lub jedna puszka gotowej
1 pęczek natki pietruszki (lub kolendry – jeśli lubicie)
1/2 szklanki nerkowców
oliwa
sól
na sos:
1 kubeczek małego jogurtu naturalnego lub greckiego
1 średniej wielkości ogórek
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1 ząbek czosnku
pęczek koperku
WYKONANIE:
kofta:
* nasiona kolendry i kuminu tostujemy na rozgrzanej patelni, gdy będą złociste wrzucamy do moździerza i dokładnie miażdżymy
* czosnek i imbir kroimy w cienkie płatki, podsmażamy na odrobinie oliwy
* cukinię myjemy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami, nadmiar wody odciskamy
* cukinię, kolendrę, kumin, czosnek i oliwę wrzucamy do blendera, dodajemy natkę, ugotowaną cieciorkę i nerkowce – miksujemy
* powstałą masę doprawiamy solą, formujemy koftę, układamy na blasze i wkładamy na 10-15 minut do lodówki
* koftę podsmażamy z każdej strony na średnio rozgrzanej patelni (należy ją delikatnie obracać, żeby się nie rozpadła, ale jeśli wcześniej dokładnie odciśniemy wodę z cukinii i damy jej „odpocząć” w lodówce powinna dać się podsmażyć w całości)
sos:
* jogurt przelewamy do większej miseczki
* ogórka kroimy na pół, usuwamy łyżką gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach, całość skrapiamy sokiem z cytryny i odciskamy nadmiar wody
* jogurt łączymy z ogórkiem, posiekanym drobno koprem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku
koftę wkładamy do rozkrojonych chlebków pita, podajemy z natką pietruszki/kolendrą, sosem i ćwiartka cytryny