Udostępnij
Facebookpinterest

Kto mnie zna ten wie, że ze wszystkich dań świata najbardziej lubię risotto. Skoro jednak mamy sezon na młode warzywa dlaczego nie sięgać po produkty, które mamy pod ręką?

Kaszotto z młodą kapustą i zielonym pesto o tej porze roku smakuje wybornie. Wszystko jest świeże, chrupiące, łatwo dostępne i niedrogie. Podlane dobrym winem i jakościową oliwą, z dodatkami w postaci zielonego pesto i ziarenek czerwonego pieprzu naprawdę może Was zaskoczyć!

Do mojego kaszotto z młodą kapustą wykorzystałam pęczak. Wiem, że niektórzy robią je z kaszą gryczaną, bo smakowo bardzo ładnie się to komponuje. Chociaż ja kaszę gryczaną uwielbiam tak bardzo, że mogłabym ją jeść nawet bez dodatków, w tym wypadku znaczenie miało dla mnie również to jaką konsystencję będzie miało danie.

Chciałam, żeby moje kaszotto z młodą kapustą było bardzo polską odpowiedzią na klasyczne, włoskie risotto. Czyli nie za rzadkie, nie za suche, nie rozgotowane, ale bardzo kremowe, tworzące jedną, spójną, maślaną całość.

Moim zdaniem w takiej wersji pęczak sprawdza się dużo lepiej niż kasza gryczana. Jego ziarenka gabarytowo są podobne do ziarenek ryżu wykorzystywanego do risotto, nie rozgotowują się tak szybko i zachowują sprężystość. Kaszę gryczaną znacznie łatwiej w takim kaszotto rozgotować. Jeśli jednak wolicie gryczankę lub nie macie nic innego pod ręką – kto Wam zabroni?! Na pewno też będzie dobre!

Skoro do młodej kapusty zazwyczaj dodaje się koperek postanowiłam i tutaj dodać zielony sznyt. Zamiast sypać zwykłą zieleninę zrobiłam coś w rodzaju pesto a’ la włoska gremolata. Koperek posiekałam drobno razem z natką pietruszki i czosnkiem. Całość połączyłam z oliwą, skórką startą z cytryny i odrobiną soli. Na koniec sypnęłam wszystko płatkami drożdżowymi (można w zamian użyć parmezanu) i ziarnami czerwonego pieprzu. To był strzał w 10! Wszystkie te dodatki tylko podkreśliły smak całego dania i wydobyły z niego to co najlepsze. Moje kubki smakowe są w pełni usatysfakcjonowane.

Kaszotto z młodą kapustą z pewnością powtórzę jeszcze nie raz, zwłaszcza że druga połowa mocno się tego domaga, a po tym jak wrzuciłam na mój IG proces jego powstawania wszyscy pytają kiedy będzie następne. Chyba nie mam innego wyjścia!

KASZOTTO Z MŁODĄ KAPUSTĄ – SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 1 szklanka (200 ml) suchej kaszy pęczak
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek Gallo Classico
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 100 ml białego wytrawnego wina – najlepiej sprawdzą się wina świeże, z lekko kwasową, rześką nutą np. sauvignon blanc, riesling, vinho verde; można również spróbować wersji z cydrem zamiast wina – smak będzie trochę słodszy;
  • 2-3 łyżki płatków drożdżowych (można zastąpić parmezanem lub grana padano)
  • kilka łyżek bulionu warzywnego – dokładna ilość zależy od tego jaką chcecie mieć miękkość kaszy – ja zarówno w risotto jak i kaszotto lubię gdy ziarenka są lekko al dente, a jednocześnie dość kleiste – zazwyczaj robię 2-3 zalania bulionem, ale najlepiej kontrolować to w trakcie gotowania i oceniać samemu
  • sól (jeśli użyjecie dobrego parmezanu najprawdopodobniej nie będzie już konieczna, bo ser jest słonawy)
  • pieprz czerwony do posypania – opcjonalnie

ZIELONE PESTO – SKŁADNIKI:

  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek Gallo Classico
  • sól, pieprz – do smaku
  • skórka starta z 1 cytryny (lub limonki)

Z podanych składników wyjdzie go trochę więcej niż na 2 porcje – ale to lepiej! Można je potem wykorzystać jako smarowidło na grzanki lub dodać do innych dań. Bez problemu przez kilka dni można takie pesto przechowywać w lodówce – nic nie powinno się z nim stać.

KASZOTTO Z MŁODĄ KAPUSTĄ – WYKONANIE:

  • Cebulę kroimy w drobną kostkę
  • Na patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią pokrojoną cebulę i przez chwilę podsmażamy uważając by się nie przypaliła
  • Gdy cebula się zeszkli dorzucamy do niej suchy pęczak – całość „tostujemy” czyli mieszamy i prażymy na sucho do momentu aż ziarenka kaszy zrobią się szkliste i zaczną pachnieć – na pewno to zauważycie
  • Jeśli ziarenka są już odpowiednio uprażone zalewamy je winem i mieszamy wszystko do momentu aż wino odparuje
  • Kolejne zalania kaszy robimy stopniowo bulionem (lepiej dolewać mniej niż więcej i to wszystko dozować) – tak jak pisałam wcześniej zapewne będzie ich kilka, sami musicie ocenić jaka kleistość kaszy i twardość ziarenek najbardziej Wam odpowiada
  • W A Ż N E ! Przed ostatnim zalaniem bulionem dorzucamy pokrojoną drobno kapustę – mieszamy wszystko dokładnie. Najlepiej będzie jeśli kapusta również nie rozgotuje się do super miękkości tylko będzie lekko chrupiąca
  • Na sam koniec posypujemy wszystko płatkami drożdżowymi (lub parmezanem) i jeszcze raz mieszamy wszystko dokładnie.
  • Całość posypujemy ziarenkami pieprzu i polewamy zielonym pesto, które należy przygotować tak…

ZIELONE PESTO – WYKONANIE:

  • koper, natkę pietruszki i czosnek drobno siekamy
  • cytrynę wyparzamy, skórkę ścieramy na tarce z drobnymi oczkami i dodajemy do posiekanej zieleniny i czosnku
  • całość polewamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy

Kaszotto z młodą kapustą jest daniem bardzo prostym jednak jak każdy obiad tego typu wymaga zachowania pewnej kolejności dodawania składników oraz częstego mieszania. Najważniejsze to go nie rozgotować i nie zamienić w coś co konsystencją przypomina budyń. Jeśli poświęcicie mu chwilę będziecie zadowoleni.

Kaszotto z młodą kapustą może być daniem w 100% wegańskim – jeśli użyjecie oliwy, płatków drożdżowych, bulionu warzywnego. Może być daniem wegetariańskim – jeśli użyjecie sera lub daniem, po które z chęcią sięgną mięsożercy. Wystarczy, że dodacie do niego podsmażonego kurczaka lub indyka. My w domu godzimy świat bezmięsny z mięsnym i często próbujemy właśnie takich rozwiązań.

Smacznego! Nie dziękujcie tylko próbujcie zrobić u siebie i dajcie znać jak Wam wyszło!

Dodaj smaku z Gallo!

Komentarze

komentarze