

I jak tu nie kochać wiosny?! Wszędzie zielono, pięknie i kwitnąco, a stragany na bazarkach aż uginają się od zdrowych smakołyków. Do koszyka wpadła mi botwinka. Połączyłam ją z pęczakiem, porem i białym winem. Co wyszło? Wegetariańskie, kolorowe kaszotto.
Mniaaam!
SKŁADNIKI (na 2 porcje):
1/2 szklanki pęczaku
1 pęczek botwinki
1 por pokrojony w półtalarki
olej z pestek winogron
250 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz – do smaku
1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
WYKONANIE:
na patelni rozgrzewam olej ( w ilości, która przykryje całe dno), a następnie wrzucam suchy pęczak; przez chwilę prażę ziarna i dodaję do nich pokrojonego pora – mieszam wszystko dokładnie i zalewam winem, a po chwili bulionem; gdy pęczak będzie odpowiednio miękki (ja lubię lekko al dente)dodaję pokrojoną botwinkę : w pierwszej kolejności bulwy buraczków pokrojone w cienkie półplasterki, a gdy te odrobinę zmiękną posiekane drobno łodygi i liście; całość dokładnie mieszam i doprawiam do smaku, podaję posypane odrobiną natki pietruszki;