

Harira czyli marokańska zupa z soczewicy to danie wyjątkowo popularne w kuchni berberyjskiej. W oryginale serwuje się ją najczęściej z mięsem baranim i jajami gotowanymi na twardo, a podaje skropioną sokiem z limonki, z dodatkiem daktyli lub fig. U mnie wersja wegetariańska, ale równie pożywna i aromatyczna.
SKŁADNIKI:
1/2 szklanki (namoczonej przez noc ciecierzycy) lub 1 puszka gotowanej
1/2 szklanki soczewicy czerwonej
1 szklanka soczewicy zielonej
1 puszka krojonych pomidorów
1 szklanka passaty pomidorowej
1/2 niedużej cebuli
4 ziemniaki
2 marchewki
2 łyżeczki kuminu (najlepiej świeżo startego w moździerzu)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
3-4 ziarna ziela angielskiego
3- 4 łyżki oleju
woda (ok. 2 litry)
sól, pieprz – do smaku
natka pietruszki
WYKONANIE:
* cebulę, marchew i ziemniaki kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany olej, dodaję wszystkie przyprawy, mieszam
* dorzucam krojone pomidory i passatę – całość duszę przez kilka minut, dodaję soczewicę (czerwoną i zieloną), zalewam wodą i gotuję 20-25 minut
* dodaję ciecierzycę, gotuję do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie, doprawiam do smaku solą i pieprzem i serwuję posypane natką pietruszki