

Gulasz warzywny inspirowany klasycznym francuskim ratatouille i smakami Prowansji sprawdzi się świetnie jako zdrowy, pożywny obiad lub odżywcza kolacja i nasyci nie mniej niż prawdziwy gulasz mięsny.
Klasyczne ratatouille składa się przede wszystkim z bakłażanów, cukinii, cebuli, pomidorów i papryki. Oczywiście nie może zabraknąć w nim ziół, najlepiej świeżych:tymianku, bazylii, czosnku. Do mojego dorzuciłam jeszcze kilka pieczarek, bo akurat miałam pod ręką i natkę pietruszki, którą przemycam w kuchni właściwie w każdym daniu. Smakował świetnie zarówno z kaszą jaglaną, jak i bulgurem, który od niedawna jest moim wielkim kulinarnym odkryciem. Nieskromnie napiszę, że gulasz jest tak dobry, że w zupełności można go zajadać nawet samodzielnie.
GULASZ WARZYWNY – SKŁADNIKI:
2-3 papryki (u mnie w różnych kolorach)
1 bakłażan
2 cukinie
1 cebula czerwona
2 szalotki
4 pomidory
2 ząbki czosnku
kilka gałązek świeżego tymianku
kilka listków świeżej bazylii
oliwa z oliwek
liść laurowy
sól, pieprz
4 pieczarki (opcjonalnie)
natka pietruszki (opcjonalnie do posypania)
WYKONANIE:
*bakłażany i cukinię pokroić w kostkę, z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić ją w paski
*z pomidorów usunąć skórki i pokroić je w kostkę
*cebulę pokroić w piórka, czosnek w plastry, pieczarki w kostkę
*na patelni rozgrzać oliwę, obsmażać kolejno: bakłażana, cukinię, paprykę – odłożyć warzywa do miski; podsmażyć cebulę, czosnek, dodać tymianek, liść laurowy i pomidory (plus ewentualnie pieczarki), doprawić solą, dodać wcześniej przyrumienione warzywa (dzięki temu, że nie smażymy ich razem zachowają chrupkość), wymieszać wszystko dokładnie i gotować jeszcze przez chwilę, na koniec dodać bazylię lub tak jak ja natkę pietruszki, doprawić do smaku;