

Chcesz zjeść coś słodkiego? Zrób to sam. Czekolada daktylowa jest przepyszna, zrobienie jej zajmuje chwilę i co najważniejsze wykonasz ją w kilka minut!
To naprawdę proste:kup daktyle, namocz, zmiksuj, dodaj kakao, orzechy, bakalie. Potem wyłóż na papier do pieczenia, uformuj i wstaw do zamrażarki. Wreszcie – zjedz, będziesz zadowolony!
Do wykonania czekolady daktylowej nie potrzeba ani specjalnych umiejętności, ani skomplikowanych sprzętów. Wystarczy miska, zwykły blender i odrobina cierpliwości. Sama masa jest na tyle dobra, że ma się ją ochotę zjadać od razu dlatego często finalnej czekolady w tabliczce zostaje już niewiele.
Do czekolady można dodawać ulubione składniki. U mnie najczęściej są to orzechy laskowe i żurawina, ale równie dobrze można zastąpić je rodzynkami, wiórkami kokosowymi i wszystkim co przyjdzie Wam do głowy. Jeśli chcecie zjadać od razu – przygotowanie musu zajmie Wam nie dłużej niż 5 minut. Tabliczka musi jednak poleżeć w zamrażalniku 1-2 godziny. Czekolada daktylowa nie będzie idealnie twarda jak klasyczna czekolada (chyba, że dodacie do niej więcej oleju kokosowego). Będzie jednak na tyle zwarta, że uda się ją pokroić w kosteczki.
Czekolada daktylowa w mojej wersji jest całkowicie wegańska – nie dodaję do niej tłuszczu zwierzęcego, mleka ani miodu. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni.

CZEKOLADA DAKTYLOWA – PRZEPIS
Składniki:
- 1 szklanka suszonych daktyli bez pestek
- 2 łyżki kakao (można zastąpić karobem)
- 2 czubate łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki ulubionych dodatków
Wykonanie:
- daktyle namaczamy przez chwilę w gorącej wodzie
- dodatki drobno kroimy
- gdy daktyle zmiękną odcedzamy je, dodajemy do nich olej kokosowy i kakao – całość miksujemy na gładką, jednolitą masę
- do masy dodajemy przygotowane dodatki
- masę wykładamy na papier do pieczenia i formujemy tabliczkę
- tabliczkę wkładamy do zamrażarki, po 1-2 godzinach czekolada jest gotowa
CZEKOLADA DAKTYLOWA – WSKAZÓWKI
- jeśli zamiast czekolady wolicie mus czekoladowy masę od razu po zmiksowaniu można przełożyć do miseczek i dodatkowo posypać orzechami/bakaliami/wiórkami
- jeśli chcecie, żeby czekolada była twarda dodajcie więcej oleju kokosowego
- dodając więcej kakao uzyskacie smak zbliżony do smaku gorzkiej czekolady
- zastępując kakao karobem uzyskacie smak zbliżony do smaku mlecznej czekolady
- nie bójcie się eksperymentować – klasyczne składniki takie jak bakalie i orzechy można zastąpić czymś bardziej ekstrawaganckim: płatkami chili, skórką z pomarańczy, solą morską, prażonym sezamem