ŚNIADANIA I PRZEKĄSKI

BRUSCHETTA

By 20 maja 2014 12 lipca, 2015 No Comments
Udostępnij
Facebookpinterest

bruschetta

bruschetta

Bruschetta jest jednym z najbardziej wdzięcznych śniadań, które dane mi było zjeść. Jest coś urokliwego w kuchni włoskiej i bynajmniej nie chodzi mi tylko o smak. Prostota. W najlepszym tego słowa znaczeniu. Niewiele trzeba, żeby było dobrze. Wystarczy kilka składników, ale – ważne – dobrej jakości : dobra oliwa, dobre pieczywo, dobre, dojrzałe pomidory, do tego dobre wino i dobre towarzystwo i sukces gwarantowany.

SKŁADNIKI:

2 pomidory

1 ząbek czosnku

natka pietruszki lub kilka gałązek świeżej bazylii

sól, świeżo mielony pieprz

bagietka (do podania)

WYKONANIE:

pomidory obieram ze skórki, kroję w drobną kostkę, czosnek przeciskam przez praskę, doprawiam całość solą i pieprzem, łączę z drobno posiekaną natką pietruszki/bazylią i układam na podpieczonej bagietce polanej oliwą;

bruschetta

bruschetta

Komentarze

komentarze