Udostępnij
Facebookpinterest

Chcesz zjeść najbardziej zielony i super świeżo pachnący makaron? Zarezerwuj 15 minut. Kup dobry, włoski makaron. Przygotuj dużo świeżej bazylii, trochę rukoli, czosnek i oliwę. Nie zapomnij też o soku z cytryny i zielonym groszku. Potem skorzystaj z blendera – reszta zrobi się właściwie sama.

Do wykonania makaronu z groszkiem i bazylią zbierałam się już od dawana. Przepis znalazłam na WegeTubie – kanale, który od pewnego czasu śledzę z dużym zainteresowaniem. Jak zawsze tak i w tym przypadku niektóre składniki oryginalnego przepisu zamieniłam. Makaron wygląda więc nieco inaczej niż na filmie, ale smak, kolor i zapach ma naprawdę obłędny.

Absolutnie zgadzam się z autorem w kwestii makaronu – najlepszy jest prawdziwy, włoski, bo świetnie wchłania sos. Ma też trochę inny smak. W mojej wersji zrezygnowałam jednak z dodawania gotowanego ziemniaka. Uznałam, że do dania, które jest dość mączne nie ma sensu na siłę go dorzucać. Sos nadal będzie aksamitny i zwarty jeśli dodamy mniej wody. Róbcie wersję, która Wam najbardziej odpowiada – z rukolą, ze szpinakiem, albo z samą bazylią. Z penne, spaghetti, linguini, albo bucatini. Wegańską z płatkami drożdżowymi, albo wegetariańską – z parmezanem. Z ziemniakiem lub bez. Można kombinować – na pewno będzie bardzo zielono, bardzo smacznie i bardzo szybko, bo przygotowanie całości zajmuje mniej więcej tyle ile trwa ugotowanie makaronu. To danie najlepiej smakuje na świeżo, ale to akurat domena wszystkich makaronów.

makaron weganski z groszkiem i szpinakiem

MAKARON Z GROSZKIEM I BAZYLIĄ – SKŁADNIKI:

  • 300 g ulubionego makaronu
  • pęczek bazylii
  • solidna garść rukoli (lub szpinaku)
  • ok. 6 łyżek oliwy
  • 250 g mrożonego, zielonego groszku
  • 1 szklanka wody (w proporcji 1/2 świeżej+1/2 tej, w której gotował się makaron)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz – do smaku
  • płatki drożdżowe lub parmezan – do posypania

MAKARON Z GROSZKIEM I BAZYLIĄ – WYKONANIE:

  • ugotuj makaron w dużej ilości dobrze osolonej wody ( po ugotowaniu nie wylewaj całej – 1/2 szklanki będzie Ci jeszcze potrzebna)
  • zblanszuj groszek tak, aby nie stracił intensywnego, zielonego koloru
  • wrzuć do blendera 1/2 groszku (druga część będzie Ci potrzebna)
  • dodaj do tego oliwę, pieprz, 1/2 szklanki zimnej wody i 1/2 szklanki wody, w której gotował się makaron
  • dodaj całą zieleninę (bazylię, rukolę lub szpinak), czosnek i sok z cytryny
  • zblenduj wszystko na gładko – jeśli będzie zbyt rzadkie, możesz dodać trochę płatków drożdżowych
  • dodaj zielony sos oraz drugą część groszku do makaronu – wymieszaj wszystko dokładnie w garnku lub na patelni i gotuj przez chwilę
  • posyp całość płatkami drożdżowymi lub parmezanem
  • dopraw pieprzem

Komentarze

komentarze