NAPOJE

AGUA FRESCA DE RUIBARBO

By 2 czerwca 2014 12 lipca, 2015 No Comments
Udostępnij
Facebookpinterest

agua fresca de ruibarbo
…czyli po naszemu świeża woda z rabarbarem. Idealny napój na upały, w dodatku sprawdzony, bo pity ze szczególnym uwielbieniem w krajach Ameryki Środkowej. Największą popularnością cieszy się w Meksyku, gdzie kupić ją można na ulicznych straganach, ale jej ananasową i miętowo – ogórkową wersję spotkałam też na Karaibach. Najczęściej przyrządza się ją z dodatkiem cytrusów, nasion lub kwiatów i koniecznie podaje mocno schłodzoną.
SKŁADNIKI:
rabarbar (5 łodyg)
cukier (1/3 szklanki)
woda mineralna (3 szklanki)
kruszony lód
WYKONANIE:
w rondelku gotuję cukier z 1/2 szklanki wody, gdy wszystko dokładnie się rozpuści zdejmuję z ognia i studzę;rabarbar kroję w drobne kawałki i wrzucam do blendera zalewając niewielką ilością wody (ok.1/2 szklanki); powstałą papkę przecedzam przez sitko; sok z rabarbaru łączę z wystudzonym syropem cukrowym i pozostałą częścią wody, zasypuję lodem i piję ze smakiem :);w zależności od upodobań można dodać więcej cukru – ja wolę wersję bardziej kwaskową;

agua fresca de ruibarbo

Komentarze

komentarze