Udostępnij
Facebookpinterest

Dawno nie było tu zupy, a przecież ja zupy lubię najbardziej! Tak bardzo, że czasem jadam je na śniadanie. Jestem z tych, którym wiecznie zimno, a one tak cudownie rozgrzewają…

Dzisiaj na talerzu ląduje więc zupa ze świeżym bobem. Do tego młoda włoszczyzna i mleko kokosowe. W smaku – ostra, kwaśna, świeża i bardzo dobra. Gdybym miała ją do czegoś porównać to postawiłabym na zupę ogórkową z tajskim akcentem. Zrobiłam ją spontanicznie, z głowy, wykorzystując to co akurat było w lodówce. Posmakowała nam w domu na tyle, że jeszcze pewnie nie raz ją powtórzymy.

Moja wersja jest wegańska. Nie dlatego, że jestem weganką, ale dlatego, że unikam nabiału. Do zabielenia zupy użyłam więc mleka kokosowego, ale nie sądzę, żeby ucierpiała w jakikolwiek sposób jeśli dodasz do niej zwykłej śmietany.

talerz z zupa i bob

ZUPA Z BOBEM I MŁODĄ WŁOSZCZYZNĄ – SKŁADNIKI:

  • pęczek młodej włoszczyzny
  • szklanka ugotowanego i obranego bobu
  • 3 – 4 młode ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego
  • pęczek koperku
  • kilka łyżek posiekanego szczypiorku
  • 1 mała papryczka chili
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • ok. 100 ml mleka kokosowego
  • sól, pieprz – do smaku

ZUPA Z BOBEM I MŁODĄ WŁOSZCZYZNĄ – WYKONANIE:

  • w garnku podgrzej olej
  • dodaj pokrojony czosnek i papryczkę chili – podsmażaj przez chwilę mieszając, naprawdę krótko, żeby czosnek nie zgorzkniał
  • dodaj pokrojoną w kostkę włoszczyznę i ziemniaki – ja pokroiłam je w talarki, ale nie ma to większego znaczenia, rób tak jak Ci wygodniej
  • podsmaż warzywa przez chwilę, zalej niewielką ilością wody – tak, aby lekko je przykrywała, całość przykryj pokrywką i gotuj do miękkości
  • gdy warzywa zmiękną dodaj do nich szklankę bobu i dolej kolejną porcję wody – ja lubię gdy zupa jest dość gęsta więc nie przesadzam z ilością, ale jeśli wolisz zupy bardziej bulionowe – dodaj tyle ile uważasz za słuszne
  • gdy zupa zacznie „bulgotać” zmniejsz ogień i dodaj mleko kokosowe, postępuj tak jak ze zwykła śmietaną, żeby się nie zważyło (kilka łyżek zupy najpierw dodaj do mleka i dokładnie wymieszaj, dopiero potem zapraw całość)
  • gotuj jeszcze przez chwilę, następnie wlej do zupy sok z cytryny
  • na samym końcu dodaj do zupy koperek i szczypiorek, dopraw do smaku solą i pieprzem

Komentarze

komentarze