ZUPA SHREKA – SZPINAKOWA Z FASOLKĄ DLA DZIECI I DOROSŁYCH

Udostępnij
Facebookpinterest

Wątróbka, brukselka, kożuch na mleku czy szpinak? Czego najbardziej nie lubiliście w przedszkolu?

Ja wątróbki nie zjem do tej pory i raczej ciężko będzie mnie do niej przekonać. Pomimo prób podjętych w dorosłym już życiu mówię jej stanowczo NIE. Brukselkę lubiłam zawsze, a kożuch na mleku jest mi obojętny. Szpinak oswoiłam jakiś czas temu. Zaczynałam skromnie od naleśników z fetą i szpinakiem, albo od makaronów, w które wplatałam go razem z suszonymi pomidorami i czosnkiem, albo innymi dodatkami, które lubię.

Teraz przyszedł czas na zupę.

Pierwsze podejście było totalnie nieudane. Próbowałam zrobić krem szpinakowy licząc na to, że sprawa będzie szybka i łatwa, ale nic w nim nie grało. Po kremie pojawił się pomysł na lekką zupkę dla dzieci. Przepis wpadł mi gdzieś w ręce zupełnie przypadkowo. Podstawą takiej zupy szpinakowej jest delikatny bulion warzywny, do którego należy stopniowo dorzucać bardziej treściwe składniki. W oryginale nie było kaszy, ale ponieważ lubię zupy, które są lekkie, ale jednocześnie sycące i gęste pokusiłam się o dodanie gryczanej niepalonej. Strzał był absolutnie udany, bo zupa wyszła na tyle dobra, że jadły ją zarówno maluchy, które wcześniej szpinakiem gardziły, jak i dorośli, którym do szpinaku nie zawsze było po drodze.

Jeśli więc nie macie odwagi jeść szpinaku, a chcielibyście spróbować polecam Wam zieloną zupę Shreka czyli szpinakową z fasolką.  A jeśli szpinak lubicie i przejadły Wam się naleśniki i sałatki – zakasujcie rękawy i wrzucajcie go do gara, na pewno nie będziecie rozczarowani. Zupa jest wegańska więc mogą ją jeść również miłośnicy kuchni roślinnej.

 

ZUPA SZPINAKOWA Z FASOLKĄ – NIEZBĘDNE SKŁADNIKI:

BULION WARZYWNY:

1 cebula

3 marchewki

1 mały seler

1 pietruszka

kawałek pora

2-3 listki laurowe

2 ziarenka ziela angielskiego

świeży lubczyk

RESZTA:

200 g świeżego szpinaku

5 pieczarek

3-4 ziemniaki (teraz jest sezon na młode więc użyłam właśnie takich)

1 szklanka ugotowanej małej, białej fasolki (można użyć 1 puszki gotowej)

1 ząbek czosnku

100 g kaszy gryczanej białej niepalonej

sok z cytryny(z połówki, jeśli jest soczysta powinien wystarczyć)

sól, pieprz do smaku

WYKONANIE:

*Wszystkie warzywa na bulion odlać, pokroić w mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać ok. 2 litrami wody i zagotować razem z przyprawami. Gotować mniej więcej 30-40 minut, pod przykryciem, na małym ogniu.

*Gotowy bulion odcedzić (ugotowanych warzyw nie wyrzucać!) i ponownie zagotować.

*Do bulionu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojony w płatki czosnek, pokrojone pieczarki i kaszę – gotować aż wszystkie składniki będą miękkie. W międzyczasie zblendować szpinak z sokiem z cytryny.

*Połączyć zblendowany szpinak z bulionem, dodać fasolkę i pokrojoną marchewkę (z bulionu). Całość zagotować, doprawić solą i pieprzem, opcjonalnie posypać natką pietruszki.

 

 

 

 

 

Komentarze

komentarze