

W ostatnich dniach byłam tak zabiegana, że właściwie codziennie jadałam na mieście. Są tego plusy, bo trafiłam do kilku naprawdę niezłych, stołecznych gastro miejscówek serwujących dania lekkie, przyjemne i nie pustoszące portfela, ale nadal uważam, że nie ma to jak dobre jedzenie przygotowane samodzielnie w domu! Dzisiaj wreszcie spokojnie i powoli, jest czas na książkę, na nadrobienie filmowych zaległości i oczywiście na gotowanie. Dzień zaczęłam od sycącego i zdrowego zielonego koktajlu . W blenderze wylądowały więc jarmuż, kiwi i jabłko, a na osłodę banan. Tak skomponowany zielony koktajl oprócz tego, że dostarczy sporą dawkę witamin i podkręci metabolizm (kiwi, jabłko) wpłynie również korzystnie na kondycję naszych oczu, a to za sprawą jarmużu, który zawiera luteinę i mnóstwo beta – karotenu.
Zielony koktajl – jak przygotować?
Do blendera wystarczy wrzucić:
2-3 garście jarmużu
1 banan
1 jabłko ze skórką
1 kiwi
Całość należy zmiksować na gładką masę, a w razie potrzeby dodać odrobinę wody – w zależności od indywidualnych upodobań koktajl może być mniej lub bardziej gęsty, ja zawsze wybieram opcję bardziej gęstą, przypominającą delikatny mus.
Taka ilość składników wystarczy na dwie solidne porcje koktajlu.
Smacznego i na zdrowie!