Udostępnij
Facebookpinterest

Zielony, biały i czerwony – kolory włoskiej flagi. Oficjalnie symbolizują wolność, ośnieżone szczyty Alp i wiarę katolicką oraz krew tych, którzy walczyli o zjednoczenie. Ja to widzę zupełnie inaczej. Zielony – bazylia, biały – mozzarella, czerwony – pomidory. Co poradzić…Na kuchni włoskiej znam się dużo lepiej niż na włoskiej historii.

zielony makaron z czerwonymi pomidorami na talerzu

Wiem, że zima dopiero przed nami, a lato formalnie jeszcze się nie skończyło, ale mnie już jest zimno. I zimno mi będzie pewnie do czerwca. Taka moja natura, nic nie poradzę. Rozpoczynam więc powoli okres ubierania się „na cebulkę” i leniwej hibernacji w kocu. Lato próbuję zatrzymać kolorami na talerzu. Zielone spaghetti z bazylią i pomidorami jest tego dobitnym dowodem. Dorzuciłam do niego resztki sezonowych produktów z własnego ogrodu i liczę na to, że słońce jeszcze chwilę z nami zostanie.

Spaghetti z bazylią i pomidorami jest tak leniwe jak ja w dniu dzisiejszym, dlatego wybaczcie – wszystkie proporcje są bardzo na oko. Ja zresztą nigdy nie jestem przesadnie precyzyjna w ich podawaniu, bo wiele rzeczy robię na czuja. Jest to młodsza (w dodatku jeszcze łatwiejsza do wykonania)siostra makaronu z groszkiem i bazylią.

zielony makaron z czerwonymi pomidorami na talerzu

ZIELONE SPAGHETTI Z POMIDORAMI I BAZYLIĄ – SKŁADNIKI (mniej więcej na 2 osoby):

  • 2 porcje marakonu spaghetti (można zastąpić innym, np. penne, albo bucatini)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 duże garście bazylii
  • 5-6 orzechów laskowych (można zastąpić włoskimi lub piniowymi, można też pominąć, ale smak będzie wtedy trochę mniej przełamany, a konsystencja rzadsza)
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • solidny chlust dobrej oliwy
  • kilka dobrych, soczystych i dojrzałych pomidorków koktajlowych
  • parmezan lub płatki drożdżowe -do posypania
  • sól, pieprz

ZIELONE SPAGHETTI Z POMIDORAMI I BAZYLIĄ – WYKONANIE:

  • ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody, po ugotowaniu nie wylewaj całości – kilka łyżek przyda Ci się do sosu
  • do blendera wrzuć czosnek, bazylię, orzechy laskowe, sok z cytryny i oliwę – wszystko zmiksuj
  • przygotowane pesto przełóż na patelnię skropioną kilkoma kroplami oliwy, dodaj makaron, chluśnij wszystko niewielką ilością wody z makaronu i dokładnie wszystko wymieszaj
  • przełóż makaron na talerz, posyp świeżym pieprzem i płatkami parmezanu (lub drożdżowymi)
  • na koniec dołóż pokrojone na pół pomidorki koktajlowe

Komentarze

komentarze