WODA Z CYTRYNĄ, BAZYLIĄ I MIĘTĄ

Udostępnij
Facebookpinterest

Lipiec nie rozpieścił nas pogodowo. Przynajmniej w Warszawie naprzemiennie lało, grzmiało i świeciło słońce. Sierpień za to daje popalić i na brak letnich temperatur narzekać nie można.

Nie należę do osób, które lubią uskarżać na pogodę, chociaż jestem zdecydowanie ciepłolubna i gdybym miała wybrać pomiędzy tropikami a śniegiem, zdecydowanie postawiłabym na to pierwsze. Cieszę się, że w końcu zdecydowałam się na przeprowadzkę za miasto i mam możliwość spędzania każdej wolnej chwili na świeżym powietrzu i korzystania z tych niewielu słonecznych dni, które mamy w ciągu roku.

.

 Wraz ze wzrostem temperatury zwiększa się zapotrzebowanie na płyny, które należy dostarczać organizmowi w odpowiedniej ilości, żeby ten mógł jakoś to przetrwać.

O tym, jak ważna dla naszego organizmu jest woda pisałam już ostatnio. Dzisiaj dodam tylko, że przy nawadnianiu ważna jest nie tylko ilość, ale i jakość. Ważne jest również to, żeby pić wodę regularnie, przez cały dzień i w małych porcjach. Nie należy pić na zapas. Zarówno odwodnienie jak i przesadne nawodnienie niesie ze sobą szereg nieprzyjemnych dolegliwości. Do kolekcji wód smakowych dorzucam dziś wodę z cytryną, bazylią i miętą.

WODA Z CYTRYNĄ, BAZYLIĄ I MIĘTĄ – SKŁADNIKI I WYKONANIE:

1 cytryna

15 listków świeżej mięty

15 listków świeżej bazylii

2 szklanki wody

cytrynę dokładnie szorujemy i razem ze skórką kroimy w plastry, dodajemy bazylię i miętę – zalewamy wodą, składniki można ugnieść łyżką i pozostawić na 10 minut aż puszczą soki i woda uzyska ich aromat

NA ZDROWIE!

 

 

 

 

Komentarze

komentarze