WODA Z ARBUZEM, CYTRYNĄ I MIĘTĄ

Udostępnij
Facebookpinterest

Próbowaliście już grillowanego arbuza albo czarnych lodów? To podobno dwa wielkie hity tegorocznego sezonu letniego.

Na czarne lody się jeszcze nie natknęłam, bo festiwal lodów rzemieślniczych przemknął mi koło nosa a mój arbuz razem z cytryną i miętą wylądował dzisiaj w wodzie. Zastanawiam się jednak poważnie czy następnym razem w ramach eksperymentu nie wrzucić go na ruszt. Arbuz z grilla brzmi bardzo intrygująco!

Tymczasem wracam do samej wody. Dzisiaj arbuz w roli głównej, a jako dodatki cytryna i mięta.

Dlaczego arbuz? Bo lubię!To oczywiste, ale poza tym, że pałam do niego wyjątkową sympatią i doceniam wszystkie jego walory smakowe wiem, że solidnie nawadnia. Arbuz aż w 92% składa się z wody, a dzięki zawartości potasu i magnezu wspomaga utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Dodatkowo  pomaga oczyścić organizm z toksyn, bo potas wspomaga pracę nerek. Największą  zaletą arbuza jest jednak duża zawartość przeciwutleniaczy, które spowalniają proces starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych.

Arbuz posiada jeszcze jeden „magiczny” składnik. Jego miąższ i skórka zawierają cytrulinę, która po dostaniu się do organizmu zamienia się w aminokwas który przyspiesza regenerację mięśni, powoduje rozluźnienie naczyń krwionośnych i działa jak…viagra!

WODA Z ARBUZEM, CYTRYNĄ I MIĘTĄ – SKŁADNIKI I WYKONANIE:

2 szklanki wody

10 listków świeżej mięty

5 listków świeżej bazylii (opcjonalnie)

1/2 cytryny pokrojonej w plastry

2 plastry arbuza

arbuza bez skórki kroimy w drobne kawałki, cytrynę ze skórką kroimy w plastry, liście mięty rozdrabniamy, podobnie z listkami bazylii (jeśli używamy) wszystkie składniki wrzucamy do dzbanka i zalewamy wodą – całość mieszamy, delikatnie miażdżymy składniki żeby puściły sok, zostawiamy na 10-15 minut, po tym czasie woda jest już gotowa do picia

 

Komentarze

komentarze