WEGAŃSKI KAPUŚNIAK Z MŁODYCH WARZYW

Udostępnij
Facebookpinterest

weganski kapusniak

To tak naprawdę nic innego jak słynna zupa kapuściana znana wszystkim, którzy pragną zrzucić na wiosnę kilka kilogramów. Bardzo delikatna, na lekkim, warzywnym bulionie, z dodatkiem majeranku i solidną porcją młodych warzyw. Nie naje się nią z ciężko pracujący robotnik (chyba, że dorzuci tam trochę boczku albo kiełbasy, bo i taka wersja smakuje świetnie), ale jako lunch lub lekka przekąska w trakcie dnia sprawdzi się na pewno.

SKŁADNIKI:

2, 5 litra bulionu warzywnego

pęczek młodej włoszczyzny

1/2 główki młodej kapusty

1 łyżka suszonego majeranku

3-4 łyżki przecieru pomidorowego

pęczek koperku

1 kg młodych ziemniaków ugotowanych osobno

sól, pieprz do smaku

WYKONANIE:

*do gotującego się bulionu wrzucić pokrojoną marchewkę i startą na tarce pietruszkę oraz seler

*dodać drobno pokrojoną kapustę i posypać wszystko majerankiem, całość gotować 10-15 minut do momentu aż marchewka i kapusta będą miękkie

*dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze chwilę

*na koniec posypać wszystko posiekanym koperkiem, doprawić solą i pieprzem

*podawać z młodymi ziemniakami

weganski kapusniak

weganski kapusniak

 

 

Komentarze

komentarze