ZUPY

WEGAŃSKI KAPUŚNIAK Z MŁODYCH WARZYW

By 19 maja 2016 No Comments
Udostępnij
Facebookpinterest

weganski kapusniak

To tak naprawdę nic innego jak słynna zupa kapuściana znana wszystkim, którzy pragną zrzucić na wiosnę kilka kilogramów. Bardzo delikatna, na lekkim, warzywnym bulionie, z dodatkiem majeranku i solidną porcją młodych warzyw. Nie naje się nią z ciężko pracujący robotnik (chyba, że dorzuci tam trochę boczku albo kiełbasy, bo i taka wersja smakuje świetnie), ale jako lunch lub lekka przekąska w trakcie dnia sprawdzi się na pewno.

SKŁADNIKI:

2, 5 litra bulionu warzywnego

pęczek młodej włoszczyzny

1/2 główki młodej kapusty

1 łyżka suszonego majeranku

3-4 łyżki przecieru pomidorowego

pęczek koperku

1 kg młodych ziemniaków ugotowanych osobno

sól, pieprz do smaku

WYKONANIE:

*do gotującego się bulionu wrzucić pokrojoną marchewkę i startą na tarce pietruszkę oraz seler

*dodać drobno pokrojoną kapustę i posypać wszystko majerankiem, całość gotować 10-15 minut do momentu aż marchewka i kapusta będą miękkie

*dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze chwilę

*na koniec posypać wszystko posiekanym koperkiem, doprawić solą i pieprzem

*podawać z młodymi ziemniakami

weganski kapusniak

weganski kapusniak

 

 

Komentarze

komentarze