TARTA ŚLIWKOWA Z CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ

Udostępnij
Facebookpinterest

tarta sliwkowa z cynamonowa kruszonka

tarta sliwkoa z cynamonowa kruszonka

Przyznaję się bez bicia – jestem tartowym skrytożercą. Za słodkościami od dziecka nie specjalnie przepadam (serio!), a to co sprawia mi słodyczową przyjemność ograniczało się najczęściej do gorzkiej czekolady z solą morską lub chili. Od niedawna do klubu deserowej rozpusty dołączyły tarty. Nie zalane galaretką, kremem czy innym wypełniaczem, ale takie najprostsze jak choćby ta –  ze śliwkami,  posypana kruszonką i szczyptą cynamonu.

SKŁADNIKI:

(na ciasto):

200 g mąki

100 g zimnego masła

50 g cukru pudru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajko

(na kruszonkę):

50 g mąki

25 g masła

15 g cukru

1 łyżeczka cynamonu

(na nadzienie):

ok. 600 g śliwek wypestkowanych i przekrojonych na pół

2-3 łyżki powideł śliwkowych

WYKONANIE:

*mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać masło, jajko i cukier puder

*wyrobić ciasto, owinąć je folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30-40 minut, żeby dobrze się schłodziło

*formę na tartę posmarować masłem i wyłożyć rozwałkowanym, schłodzonym ciastem, zrobić kilka dziurek widelcem, posmarować spód powidłami i wyłożyć pokrojone śliwki bez pestek

*przygotować kruszonkę; wszystkie składniki wysypać na stolnicę i rozcierać palcami do momentu uzyskania kruchej konsystencji

*wierzch tarty posypać kruszonką

*ciasto piec ok. 40 min. w temperaturze 180ºC

tarta sliwkowa z cynamonowa kruszonka

 

Jesienne Superfoods

Czas na śliwki

Komentarze

komentarze