DANIA GŁÓWNE

TAGLIATELLE Z BAKŁAŻANEM I PIECZARKAMI

By 18 marca 2015 16 lipca, 2015 No Comments
Udostępnij
Facebookpinterest

tagliatelle z baklazanem i pieczarkami

tagliatelle z baklazanem i pieczarkami

To jedno z moich sprawdzonych dań na szybko. Makarony robię zawsze gdy jestem w biegu i nie mam ochoty spędzać w kuchni dłużej niż 20 minut. W tej wersji wystarczy drobno pokroić bakłażana i pieczarki, dorzucić do nich pomidory z puszki, doprawić, ugotować makaron i wszystko zgrabnie połączyć. Danie gotowe! Czas operacyjny – około 20 minut.
SKŁADNIKI:
1 nieduży bakłażan
6-7 sporych pieczarek
3-4 ząbki czosnku
oliwa
sól, pieprz
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
1 puszka pomidorów krojonych, bez skórki
natka pietruszki – do posypania (ja dodaję ją właściwie do każdego dania, żeby uzupełniać żelazo)
makaron ( u mnie akurat tagliatelle, ale może być każdy ulubiony, jeśli chodzi o ilość – zawsze stosuję się do starego, gastronomicznego porzekadła, że na 1 osobę przypada 1 szklanka SUCHEGO makaronu, jeszcze nigdy ta miara mnie nie zawiodła i trafiam idealnie)
WYKONANIE:
czosnek kroję w cienkie płatki i przez chwilę podsmażam, dorzucam do niego pokrojone drobno pieczarki i bakłażana; gdy składniki zmiękną łączę je z pomidorami; doprawiam sos i doprowadzam go do wrzenia; w międzyczasie gotuję makaron; na koniec łączę jedno z drugim i ekspresowa pasta obiadowa gotowa!

tagliatelle z baklazenm i pieczrakami

Komentarze

komentarze