

Tabbouleh, nazywana niekiedy „sałatka libańską” to charakterystyczne danie kuchni arabskiej. Bazowym składnikiem tradycyjnej tabbouleh jest kuskus łączony z warzywami: pomidorem, papryką, cebulą i czosnkiem. Jej smak wzbogaca się też sokiem z cytryny, miętą i natka pietruszki, a kuskus niekiedy zastępuje ziarnami bulgur. Tabbouleh jest sałatka lekką i ekspresową dlatego często gości na moim stole. Można ją podawać jako samodzielne danie lub dodatek. Ja najczęściej wybieram pierwszy wariant. Łączę kuskus z warzywami, które wcześniej piekę – dzięki temu mają jeszcze bardziej intensywny smak i aromat. Rezygnuję z cebuli (nie lubimy), ale dodaję cukinię.
SKŁADNIKI (2 porcje):
2 szklanki kuskusu
2 garści pomidorków koktajlowych
2 papryki czerwone
2 ząbki czosnku
60 ml oliwy
1 cytryna
natka pietruszki
koperek
garść mięty
cukinia
sól, pieprz
WYKONANIE:
kuskus zalewam gorącym naparem z mięty, żeby był sypki a nie zbrylony mieszam go widelcem;cukinię grilluję uprzednio skrapiając oliwą i oprószając lekko solą;pomidorki i paprykę piekę w 180°C, do momentu aż skórka będzie lekko przypieczona;natkę, koperek i czosnek siekam drobno łączę z oliwą i sokiem z cytryny i mieszam z gotowym kuskusem;upieczoną paprykę obieram ze skórki, kroję w kostkę; całość mieszam doprawiając solą i pieprzem;dekoruję plastrami grillowanej cukinii i pieczonymi pomidorkami;
WSKAZÓWKA:
jeśli chcecie zaoszczędzić czas możecie zrezygnować z pieczenia warzyw – też będzie smacznie!