SZYBKI MAKARON Z POMIDORAMI

Udostępnij
Facebookpinterest

Gdy wczesną wiosną wsadzałam do doniczek małe nasionka pomidorów nie przypuszczałam, że cokolwiek z nich wyrośnie. Do kwiatów mam raczej dwie lewe ręce i nawet kaktusy nie dawały ze mną rady. Myślałam, że z pomidorami będzie to samo tymczasem ochoczo postanowiły rosnąć i już w połowie wakacji obdarowały mnie pierwszymi, dużymi owocami.

Mamy połowę września, a na moich krzaczkach wisi jeszcze trochę czerwonych pomidorów. Pewnie to już ich ostatnie podrygi i powoli pora przerzucić się na grzybobranie, ale póki są – przetwarzam je na bieżąco. Świeżo zerwane zawsze smakują najlepiej, ale mam też już różne wersje „słoikowe” – pomidory w oliwie z czosnkiem i ziołami, pomidorowy sos i przecier. Próbowałam też pomidory ukisić – podobno to rosyjski przysmak –  jednak mnie nie specjalnie przypadły do gustu.

Niezawodnym sposobem na pomidora jest zawsze makaron. W lato, które niespecjalnie zachęca do tego, żeby spędzać w kuchni dużo czasu wymyśliłam chyba najprostszą i najszybszą jego wersję. Makaron z pomidorami – świeżymi i suszonymi, pachnący bazylią w asyście białego wina umilał nam nie jedno gorące popołudnie. Można go oczywiście przygotować o każdej porze roku jednak warunkiem najważniejszym są smaczne, soczyste pomidorki i bardzo dobrej jakości oliwa.

MAKARON Z POMIDORAMI – SKŁADNIKI (na 2 porcje):

makaron penne (po 1 szklance suchego na 1 osobę)

2 gałązki pomidorków koktajlowych (można zastąpić dowolnymi drobno pokrojonymi)

5-6 suszonych pomidorów

2-3 łyżeczki kaparów

dobrej jakości oliwa

świeżo mielony pieprz

kilka listków świeżej bazylii

szczypta płatków chili

parmezan (opcjonalnie do posypania)

WYKONANIE:

*ugotować makaron al dente

*w międzyczasie na patelni delikatnie podgrzać oliwę, wrzucić na nią zmiażdżone w dłoniach pomidorki oraz drobno posiekane pomidory suszone

*ugotowany makaron przełożyć na patelnię z oliwą i pomidorami – dokładnie wszystko wymieszać, posypać płatkami chili i świeżo mielonym pieprzem

*na koniec dodać poszarpane listki bazylii, posypać kaparami i (jeśli używamy) parmezanem

*kapary i suszone pomidory są dosyć słone więc sól można w zupełności pominąć

 

 

 

 

 

 

 


Tysiąc twarzy pomidora

Komentarze

komentarze