

Cóż, nie należę do najlepszych gospodyń domowych. Moje gotowanie jest trochę leniwe i niedbałe. Skłamałabym mówiąc, że stanie nad garami jest moją życiową pasją. Po prostu trochę lubię gotować i bardzo lubię dobrze zjeść. Dobrze nie znaczy dużo, ale zdrowo i wartościowo. Do typowej kury domowej – w najlepszym tego słowa znaczeniu trochę mi daleko i chyba nawet nie mam takich aspiracji. Jestem typem wędrowca, nie lubię osiadłego trybu życia, a jeśli w jednym miejscu spędzam zbyt dużo czasu robię się nieznośna i marudna.
Pomimo tego, że prowadzę bloga kulinarnego i – mogłoby się wydawać – spędzam w kuchni pół życia, w praktyce ograniczam czas na gotowanie do niezbędnego minimum. To co dzieje się później – zmywanie, sprzątanie i inne obowiązki traktuję jako przykrą konieczność.W mojej kuchni wiele dań jest dziełem przypadku i jednego, wielkiego kulinarnego eksperymentu. Łączę smaki, które lubię i te, które przywołują miłe wspomnienia. Unikam składników, od których cierpnie mi skóra (czytaj: kolendra).Szukam sprytnych , szybkich, zdrowych rozwiązań i z rzadka pozwalam sobie na ekstrawagancję. Spring rolls z kaszą jaglaną i bobem, to jedno z tych dań, które są sumą moich życiowo – kulinarnych doświadczeń zebranych w czasie studiów, podróży i spotkań z różnymi ludźmi. Polski bób i kasza jaglana – wszystko wrzucone do jednego gara z tym co najbardziej charakterystyczne w kuchni azjatyckiej :
chili, limonka, dymka, wreszcie pasta tamaryndowa, kurkuma i szczypta imbiru. Całość zamknięta w azjatyckim papierze ryżowym w postaci apetycznych, kipiących smakiem rolek.
SKŁADNIKI:
1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
2 ząbki czosnku
3 cebulki dymki
1 papryczka chili
1 łyżeczka pasty tamaryndowej
1 łyżka kurkumy
2 cm korzenia imbiru
sos sojowy – do smaku
1 łyżeczka ostrej papryki
1 limonka
oliwa (3-4 łyżki)
opakowanie papieru ryżowego (10 sztuk)
WYKONANIE:
* kaszę jaglaną ugotować na sypko
* na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojony w płatki czosnek, drobno posiekane chili, dymkę i starty imbir, dodać pastę tamaryndową i dokładnie zamieszać
* połączyć składniki z kaszą jaglaną, doprawić kurkumą, sosem sojowym i papryką w proszku
* dodać ugotowany bób (wcześniej można go skropić sokiem z limonki) i dokładnie wymieszać wszystkie składniki
* przygotować papier ryżowy (należy przez chwilę namoczyć go w ciepłej wodzie), napełnić nadzieniem i zwinąć w rolki
*całość podawać z sosem sojowym połączonym z chili i imbirem oraz ćwiartkami limonki
