fbpx
Udostępnij
Facebookpinterest

Mnie też zdarza się jadać smalec. Smalec z białej fasoli na przykład – z gryczanymi skwarkami, dobrze doprawiony. Jeszcze bardziej smakowity z kiszonym ogórkiem i pajdą świeżego chleba. Uwielbiam.

smalec z bialej fasoli z gryczanymi skwarkami

Smalcu z białej fasoli nie wymyśliłam sama. Chętkę na niego miałam jednak od dawna dlatego bezczelnie podkradłam od Marty Dymek.

Prawdopodobnie znajdziecie na niego milion przepisów, a i sama autorka „Jadłonomii” inspirowała się jednym z nich. Ja tradycyjnie kilka składników z bazowego przepisu zamieniłam i doprawiłam smalec po swojemu. W związku z tym, że ten smalec jest tak dobry, nie pokuszę się o rozbudowaną promocję. Smak obroni się sam. Reasumując napiszę tylko tyle, że od ładnych paru lat jest nieodłącznym elementem wszystkich imprez dlatego nigdy nie jest go za dużo. Nawet fani klasycznej wersji domagają się dokładek. Z pewnością posmakuje i Wam więc spróbujcie koniecznie!

smalec z ialej fasoli z gryczanymi skwarkami

SMALEC Z BIAŁEJ FASOLI – SKŁADNIKI;

  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 puszka białej fasoli (lub 1,5 szklanki ugotowanej białej fasoli)
  • 1-2 łyżki świeżej, drobno pokrojonej natki pietruszki
  • sól, pieprz – do smaku
  • 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta słodkiej papryki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • olej roślinny
  • 1 łyżka suszonego majeranku
smalec z bialej fasoli z gryczanymi skwarkami

SMALEC Z BIAŁEJ FASOLI – WYKONANIE:

  • rozgrzej piekarnik do 200 st., kaszę gryczaną wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrop ją odrobiną oleju, posyp solą, pieprzem i papryką – dokładnie wymieszaj i piecz przez 15-20 minut do momentu aż ziarna kaszy zrobią się kruche i chrupiące
  • cebulę i jabłko(bez skórki) pokrój w drobną kostkę
  • podgrzej niewielką ilość oleju na patelni i wrzuć na nią pokrojoną cebulę, jabłko oraz przyprawy tj. liście laurowe, ziele angielskie i świeży tymianek
  • smaż do momentu aż wszystkie składniki będą złociste, uważaj jednak aby jabłko się nie rozpadło ( ma być zwarte, a nie jak marmolada)
  • wyjmij z patelni liście laurowe, ziele angielskie i gałązki tymianku, wystudź całość
  • do blendera wrzuć odsączoną fasolę i sos sojowy – zmiksuj wszystko na gładką masę, w razie potrzeby dodaj odrobinę przefiltrowanej lub przegotowanej wody
  • ze zmiksowaną masą połącz cebulę i jabłko, dodaj skwarki gryczane, majeranek i natkę
  • wymieszaj wszystko dokładnie, w razie potrzeby dopraw
  • smalec można zjadać od razu, ale najlepszy jest po kilku godzinach kiedy wszystkie składniki się „przegryzą”

Komentarze

komentarze