Udostępnij
Facebookpinterest

Mnie też zdarza się jadać smalec. Taki z białej fasoli na przykład – z gryczanymi skwarkami, dobrze doprawiony, z kiszonym ogórkiem i pajdą świeżego chleba. Uwielbiam.

smalec z bialej fasoli z gryczanymi skwarkami

Nie wymyśliłam go sama. Bezczelnie podkradłam od Marty Dymek, ale kilka składników zamieniłam i doprawiłam go po swojemu. W związku z tym, że ten smalec jest tak dobry, że nie pokuszę się o rozbudowaną promocję. Napiszę tylko tyle, że od ładnych paru lat jest nieodłącznym elementem wszystkich imprez i nigdy nie jest go za dużo. Nawet fani klasycznej wersji domagają się dokładek.

smalec z ialej fasoli z gryczanymi skwarkami

SMALEC Z BIAŁEJ FASOLI – SKŁADNIKI;

  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 puszka białej fasoli (lub 1,5 szklanki ugotowanej białej fasoli)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1-2 łyżki świeżej, drobno pokrojonej natki pietruszki
  • sól, pieprz – do smaku
  • 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta słodkiej papryki
  • olej roślinny
smalec z bialej fasoli z gryczanymi skwarkami

SMALEC Z BIAŁEJ FASOLI – WYKONANIE:

  • rozgrzej piekarnik do 200 st., kaszę gryczaną wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrop ją odrobiną oleju, posyp solą, pieprzem i papryką – dokładnie wymieszaj i piecz przez 15-20 minut do momentu aż ziarna kaszy zrobią się kruche i chrupiące
  • cebulę i jabłko(bez skórki) pokrój w drobną kostkę
  • podgrzej niewielką ilość oleju na patelni i wrzuć na nią pokrojoną cebulę, jabłko oraz przyprawy tj. liście laurowe, ziele angielskie i świeży tymianek
  • smaż do momentu aż wszystkie składniki będą złociste, uważaj jednak aby jabłko się nie rozpadło ( ma być zwarte, a nie jak marmolada)
  • wyjmij z patelni liście laurowe, ziele angielskie i gałązki tymianku, wystudź całość
  • do blendera wrzuć odsączoną fasolę i sos sojowy – zmiksuj wszystko na gładką masę, w razie potrzeby dodaj odrobinę przefiltrowanej lub przegotowanej wody
  • ze zmiksowaną masą połącz cebulę i jabłko, dodaj skwarki gryczane, majeranek i natkę
  • wymieszaj wszystko dokładnie, w razie potrzeby dopraw
  • smalec można zjadać od razu, ale najlepszy jest po kilku godzinach kiedy wszystkie składniki się „przegryzą”

Komentarze

komentarze