SAŁATKA Z KASZY GRYCZANEJ I PIECZONYCH WARZYW KORZENIOWYCH

Udostępnij
Facebookpinterest

salatka z kaszy gryczanej i pieczonych warzyw korzenipwych

Dużo się ostatnio dzieje. Mało gotuję, sporo pracuję, a żywię się na mieście. Ma to swoje plusy, bo dzięki temu odkryłam kilka nowych miejsc, do których warto wpadać częściej. Jednak po tygodniu jadania u innych pokusiłam się o coś swojego. Przepis nie jest mój lecz zasłyszany w którejś ze śniadaniowych telewizji ( w której? nie pamiętam).
SKŁADNIKI (sałatka):
1 szklanka suchej kaszy gryczanej
1 nieduży seler pokrojony w słupki
2 marchewki pokrojone w słupki
2 pietruszki pokrojone w słupki
oliwa
sól, pieprz – do smaku
SKŁADNIKI (dressing):
3 łyżki octu jabłkowego
3 łyżki oliwy
2 łyżeczki musztardy
1 łyżka miodu
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz- do smaku
DODATKOWO:
pęczek koperku drobno posiekany
1/2 pęczku natki pietruszki drobno posiekanej
WYKONANIE:
kaszę gryczaną prażymy w garnku przez klika minut, a następnie zalewamy wodą (podwójna ilość w stosunku do ilości kaszy) i gotujemy pod przykryciem do miękkości, dodając odrobinę soli i pieprzu; warzywa skrapiamy oliwą i posypujemy solą, całość wkładamy do piekarnika na blasze wyłożonej papierem do pieczenia; pieczemy ok. 15-20 minut w 200 stopniach z termoobiegiem; warzywa łączymy z kaszą, polewamy dressingiem, posypujemy natką i koperkiem;

Komentarze

komentarze