SAŁATA Z WĘDZONĄ SIEJĄ

Udostępnij
Facebookpinterest

sałata z wędzoną sieją

To jeden z tych przepisów, które uwielbiam. Sałata z wędzoną sieją – pomysł przemycony z jednej z warszawskich restauracji. Szybka, smaczna, zdrowa i nie da się jej zepsuć w trakcie przygotowania. Nic tylko zajadać!

SKŁADNIKI:

1 wędzona sieja (świetnie sprawdzi się też wędzona miruna albo trewal)

garść prażonych pestek dyni (można zastąpić prażonymi płatkami migdałów)

mix zielonych sałat

1 łyżka miodu

2 cytryny

oliwa

płatki chili

WYKONANIE:

* dressing – z cytryn wyciskam sok, łączę go z miodem, oliwą i płatkami chili – konsystencja powinna być balsamiczna, a smak słodko – kwaśny z lekko pikantną nutą (oczywiście można użyć gotowego sosu słodko – kwaśnego, ja jednak wolę ten zrobiony samodzielnie)

* ryba – oddzielam mięso od ości i rozdzielam na małe kawałki

*  sałata – skrapiam dressingiem, układam na niej kawałki ryby i posypuję prażonymi pestkami dyni

sałata z wędzoną sieją

Komentarze

komentarze