RISOTTO Z KURKAMI

Udostępnij
Facebookpinterest

Są takie dania, które trudno opisać. Nie dlatego, że są niesmaczne i wyglądają jak mamałyga, ale dlatego że lepiej nie tracić czasu i  od razu zabrać się do jedzenia. Risotto z kurkami jest jednym z nich.

 

Nie będę się więc rozpisywać co, skąd i dlaczego, ani jak smakuje. Zróbcie i spróbujcie – nie pożałujecie. To jedno z tych dań, które chyba nigdy mi się nie znudzą więc jeśli jeszcze nie jedliście – Wam również polecam.

RISOTTO Z KURKAMI – SKŁADNIKI(na 2 osoby):

*100 g kurek

*2 szklanki bulionu warzywnego

*3 łyżki masła

*1 cebula

*1 szklanka (ok. 100g ryżu arborio)

*3/4 szklanki białego, wytrawnego wina(moim zdaniem super sprawdza się sauvignon blanc, riesling i wszystkie szczepy z wyraźną kwasowością)

*3-4 łyżki parmezanu w płatkach

*4-5 gałązek świeżego tymianku (można zastąpić szczyptą suszonego)

*kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie, równie dobrze to danie smakuje bez tego dodatku)

RISOTTO Z KURKAMI – WYKONANIE:

*kurki opłukać, osuszyć, większe lekko rozdrobnić i podsmażyć na patelni na odrobinie masła(1 łyżka)

*w rondelku rozpuścić masło(1 łyżka), dodać pokrojoną w kostkę cebulę – smażyć do momentu aż będzie szklista

*dodać do cebuli ryż(nie ugotowany!), dokładnie wszystko mieszać i tostować do momentu aż ziarna ryżu zrobią się szkliste, lekko przezroczyste (ok.2-3 minuty)

*wlać wino i odparować, wszystko dokładnie wymieszać

*wlać porcję bulionu(na początek 1/2 szklanki), gotować na małym ogniu i dosyć często mieszać do, gdy ryż wchłonie cały płyn całą czynność powtórzyć do momentu aż będzie kleist

*z ostatnią porcją bulionu dodać podsmażone wcześniej kurki i pomidory, mieszać do momentu aż bulion odparuje

* zdjąć garnek z ognia dodać parmezan i resztę masła, dokładnie wymieszać, dodać tymianek i posypać świeżo mielonym pieprzem

 

 

Komentarze

komentarze