WEGETARIAŃSKI RAMEN W 5 MINUT

Udostępnij
Facebookpinterest

Ramen to jedno z najbardziej charakterystycznych japońskich dań typu „fast food”. Na tyle szybkie i proste w przygotowaniu, że stało się podobno pierwowzorem zupek błyskawicznych. Na tyle lubiane, że w Japonii doczekało się nawet swojego muzeum.

Zasadniczo ramen składa się z bulionu i makaronu oraz różnych dodatków. Dodatki to najczęściej mięso, ryby, owoce morza oraz wszelkiej maści warzywa – biała rzodkiew, kapusta pekińska, kapusta czerwona, marchew, pędy bambusa, kiełki, często także grzyby, wodorosty, jajko gotowane na twardo i nasiona sezamu.Nie ma jednego uniwersalnego przepisu na ramen. Każdy kucharz tworzy go według własnej receptury, a w zależności od tego co stanowi jego esencję można wyróżnić około kilkudziesięciu rodzajów tego dania. Dla przykładu tonkotsu -ramen to zupa gotowana na kościach wieprzowych, a miso – ramen na bazie kurzego mięsa i owoców morza mocno doprawiona pastą miso. Niezależnie jednak od tego co wchodzi w skład ramenu, najlepiej zjadać go tak samo szybko jak został przygotowany. Przyjmuje się, że optymalny czas do spożycia to 5-7 minut od podania. Ma to gwarantować pełnię smaku oraz – co ważniejsze –  zachować sprężystość makaronu, który przytrzymany dłużej w bulionie mógłby  w całości go wchłonąć.

Przedstawiam Wam ekspresową wersję na ramen wegetariański, właściwie to nawet wegański (pod warunkiem, że pominiecie jajko). Zrobicie go bez problemu w domu w 5-7 minut. Potrzebujecie tylko rondla, patelni, blendera i energii do działania. I pamiętajcie – najlepszy ramen to taki, przy którym się siorbie i chlapie dookoła ;).

 

WEGETARIAŃSKI RAMEN – SKŁADNIKI:

(na 2-3 porcje)

3 gniazda makaronu ramen

1,5 litra wody

1 łyżka oleju sezamowego

1/2 papryczki chili

1 kawałek imbiru (ok. 3 cm)

3 ząbki czosnku

200 g boczniaków lub pieczarek

4 cebulki dymki

4 łyżki sosu tamari (można zastąpić sosem sojowym)

1 czerwona papryka

1 koper włoski (same łodygi)

1 marchewka

1/2 główki małej, czerwonej kapusty

120 g kiełków fasoli mung

2-3 łyżki czarnego sezamu

jajko gotowane na twardo

WYKONANIE:

na dużym ogniu ustaw patelnię i  rondel

na patelni rozgrzej olej sezamowy i podsmaż pieczarki/boczniaki, podlej do smaku odrobiną sosu tamari/sojowego

do blendera wrzuć czosnek, imbir, chili, wodę, tamari/sos sojowy – zmiksuj i przelej bulion do rondla, następnie wrzuć makaron (możesz go wcześniej trochę połamać – będzie łatwiej nakładać i zjadać)

posiekaj koper, czerwoną paprykę i dymkę

na tarce zetrzyj marchew i kapustę

gdy makaron jest miękki przełóż go do misek i zalej bulionem

ułóż na nim posiekane i starte warzywa ( z wyjątkiem dymki), kiełki fasoli i podsmażone grzyby

na końcu połóż jajko, posyp całość sezamem i dymką

 

 

 

 

Komentarze

komentarze