fbpx
Udostępnij
Facebookpinterest

Portobelo to miasto w Panamie. Podobno kiedyś regularnie nawiedzali je piraci, bo zwożono do niego całe złoto z peruwiańskich kopalń. Jest też Portobello – malownicza plaża na Sardyni i „Czarownica z Portobello”autorstwa Paolo Coelho.

Nigdy nie byłam w żadnym z tych miejsc. Nie czytałam rzeczonej książki. Nie mam również pojęcia czy pieczarki portobello , poza nazwą, mają z nimi cokolwiek wspólnego. Wiem jednak, że świetnie nadają się do faszerowania.Wersja, którą lubię najbardziej to pieczarki faszerowane kuskusem i warzywami. W związku z tym załączam na nie sprawdzony i często wykorzystywany przepis.

weganski przepis na pieczarki faszerowane kuskusem papryka i oliwkami

PIECZARKI FASZEROWANE KUSKUSEM I WARZYWAMI (porcja na 6 pieczarek):

  • 6 dużych pieczarek do faszerowania (np.portobello)
  • 3/4 szklanki suchego kuskusu
  • ok.2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 czerwone papryki
  • 1 szklanka czarnych oliwek bez pestek
  • 5 ogórków konserwowych
  • pęczek koperku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz – do smaku
  • oliwa
weganski przepis na pieczarki faszerowane kuskusem papryka i oliwkami

PIECZARKI FASZEROWANE KUSKUSEM I WARZYWAMI – WYKONANIE:

  • pieczarki smaruję oliwą, układam na blasze i wstawiam do piekarnika ustawionego na 180 st., piec ok. 15 minut(góra/dół) – najlepiej co jakiś czas je kontrolować, bo czas pieczenia może się trochę różnić w zależności od piekarnika (mój jest stary i nadal do końca nie umiem go wyczuć 🙂
  • kuskus zalewam bulionem i pozostawiam na kilka minut pod przykryciem
  • paprykę i ogórki kroję w drobną kostkę
  • natkę drobno siekam
  • warzywa i natkę mieszam z kuskusem, dodaję oliwki
  • upieczone pieczarki delikatnie oprószam solą i pieprzem i wypełniam przygotowanym kuskusem, całość posypuję świeżym koprem

Komentarze

komentarze