fbpx
Udostępnij
Facebookpinterest

Jakiś czas temu zapewniałam, że o tej porze roku moim ulubionym, kanapkowym smarowiłdem jest hummus z bobu. Dzisiaj zmieniłam zdanie. Pesto z młodych buraków to mój nowy faworyt podczas letnich śniadań na tarasie.

Pesto z buraków jest pyszne, kremowe i ma obłędny, soczysty kolor. Są dwa minusy: buraki pieką się dosyć długo (można to obejść gotując je, ale smak będzie odrobinę inny) i brudzi wszystko. Przynajmniej tak to wygląda u mnie. Od zawsze mam tak, że jak coś gotuję kuchnia wygląda jak pobojowisko. Każdy bałagan da się na szczęście posprzątać, szczególnie jak człowiek się naje.

grzanka z czerwonym pesto z burakow

Młode buraczki można oczywiście zastąpić starszymi – ja w sezonie staram się używać tego co sezonowe. Przepis nie jest sztywny dlatego w zależności od zasobów domowej spiżarni i indywidualnych upodobań składniki można trochę pozamieniać. Zamiast klasycznych pinioli, które dodaje się do większości pesto można próbować połączenia np. z orzechami włoskimi, a parmezan zastąpić płatkami drożdżowymi. Konsystencja również wedle uznania – może być super gładka i aksamitna, albo zmielona bardziej „na grubo”, tak aby były wyczuwalne kawałki buraczków. Ja pesto robię bardzo różnie, w zależności od tego jak zamierzam je potem wykorzystać. Jeśli ma być na grzanki, albo jako dip do krojonych warzyw – miksuję ile wlezie. Jeśli ma być czymś w rodzaju farszu np. do pieczonego ziemniaka – wolę jak jest mniej zblendowane.

Pesto z buraków uwielbiam w połączeniu z rukolą i chrupiącą grzanką. Całkiem przyjemnie smakuje też z prażonymi pestkami dyni i kilkoma kroplami balsamico lub z jakąś wędzona rybą np. halibutem, albo trewalem. Jeśli jadacie nabiał świetne będzie też klasyczne połączenie z kozim serem.

Możecie też wypróbować hummus z buraków, ale do tego będzie już potrzebna cieciorka.

grzanka z czerwonym pesto z burakow

PESTO Z MŁODYCH BURAKÓW – SKŁADNIKI:

  • 2 średniej wielkości buraki (pieczone lub gotowane)
  • 2 łyżki orzechów (najlepiej piniowych, ale można je zastąpić np. włoskimi)
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki płatków drożdżowych (można je zastąpić parmezanem albo grana padano)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz – do smaku
  • sok z 1/2 cytryny
  • odrobina chłodnej, przegotowanej wody (opcjonalnie – jeśli pesto będzie zbyt gęste i ciężko je będzie miksować można jej trochę dolać)

PESTO Z MŁODYCH BURAKÓW – WYKONANIE:

  • upiecz lub ugotuj buraki – moim zdaniem pieczone są lepsze, ale rób tak jak wolisz i jak Ci wygodniej (moje pieką się zazwyczaj 40-60 minut, w zależności od wielkości, w temperaturze 200 st., wkładam je do piekarnika w folii aluminiowej, ze skórką!)
  • na suchej patelni podpraż orzechy
  • upieczone buraki pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do blendera
  • dodaj czosnek, oliwę, orzechy, płatki drożdżowe (lub ser) i miksuj do uzyskania jednolitej masy, w razie potrzeby dodaj odrobinę przegotowanej wody
  • dopraw solą i pieprzem, na koniec skrop sokiem z cytryny – dzięki niemu kolor będzie soczysty przez cały czas, a smak jeszcze bardziej się „podbije” – wymieszaj wszystko dokładnie
  • zjadaj tak jak lubisz!

Komentarze

komentarze