fbpx
Udostępnij
Facebookpinterest

Gdzie na majówkę? To chyba teraz pytanie nr 1. Ja miałam pojechać gdzieś w dzicz, ale wszystko wskazuje na to, że jednak zostanę w domu. Właściwie to w ogrodzie, który po zimie należałoby wreszcie odgruzować, bo aż prosi się o łopatę i grabie.

Mam nadzieję, że w tym roku pomidory znowu wystrzelą. Mam przy tym pewne obawy, bo dosyć późno je wysiałam. Postanowiłam też, że zorganizuję sobie kwietnik – cynie, astry, niezapominajki, werbena, do tego piwonia, jaśmin i jeszcze parę innych cudów, które zawsze lubiłam. Jest co robić.

Nigdy nie przypuszczałam, że prace ogrodowe mi się spodobają. Zawsze uważałam, że to zajęcie dla starszych osób, które nie mają co robić. Nie rozumiałam jak można spędzać na działce albo w ogrodzie cały dzień i debatować nad rabatkami. Jest to jednak tak relaksujące, wyciszające i przyjemne zajęcie, że wkręciłam się maksymalnie. Fajda z tego jak wszystko rośnie i z dnia na dzień się zmienia jest warta tego, żeby trochę się pobrudzić i podłubać w ziemi.

pasztet z kaszy jaglanej i warzyw

Co do pasztetu, o którym miał być ten wpis. Podpatrzyłam go u Jadłonomii, ale trochę zmodyfikowałam i jak zawsze po swojemu doprawiłam.

W moim pasztecie jest trochę więcej selera, pora zastąpiłam cebulą, dodałam też pestki dyni na wierzch i zrezygnowałam z lubczyku. Od serca dodałam majeranku.

Lubię wyraziste smaki. Taki pasztet musi być pieprzny, zwarty i wilgotny, a nie wysuszony na wiór – wtedy jest najlepszy. Świetnie smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem, posmarowany chrzanem, ćwikłą, albo w towarzystwie kiszonego ogórka. Próbowałam różnych wege pasztetów, ale ze wszystkich, które jadłam ten jest zdecydowanie najlepszy.

pasztet z kaszy jaglanej i warzyw

PASZTET JAGLANO – WARZYWNY – SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (3/4 szklanki suchej kaszy)
  • 1 szklanka orzechów laskowych(zmielonych w blenderze)
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 selera korzeniowego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz(wedle smaku)
  • natka, koper (opcjonalnie)
  • pestki dyni (opcjonalnie)

PASZTET JAGLANO – WARZYWNY -WYKONANIE:

  • pokroić cebulkę i czosnek – podsmażyć
  • marchewkę, pietruszkę i seler korzeniowy zetrzeć na tarce, selera naciowego pokroić
  • wszystkie warzywa dodać do zeszklonej cebulki i czosnku – dusić ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie
  • uduszone warzywa połączyć z ugotowaną kaszą jaglaną
  • dodać zmielone orzechy, olej, zioła i sos sojowy – dokładnie zblendować
  • doprawić do smaku solą, pieprzem
  • przełożyć do keksówki (30×12 cm), ja taką keksówkę wcześniej smaruję olejem i obsypuję kaszą manną lub bułką tartą, ale zamiast tego można użyć papieru do pieczenia
  • obsypać pestkami dyni
  • piec 35 – 45 minut w temperaturze 200 stopni, czas można wydłużyć do momentu aż pasztet będzie miał złoty wierzch
  • kroić gdy jest wystudzony, na świeżo może się rozpadać

Komentarze

komentarze